Tužilac pokreće istragu zbog rasizma na utakmici Milana

Tužilac u gradu Busto Arsizio će vjerovatno podići optužbu protiv navijača Pro Patrije zbog izazivanja rasne mržnje. Jedan čovjek je tokom ispitivanja u policiji priznao da je umiješan
0 komentar(a)
Boateng, Foto: Beta/AP
Boateng, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.01.2013. 15:16h

Javni tužilac će najvjerovatnije pokrenuti krivični postupak zbog rasističkog skandiranja navijača na prijateljskoj fudbalskoj utakmici Milana i nižerazrednog kluba Pro Patrija koja je zbog toga prekinuta.

Tužilac u gradu Busto Arsizio će vjerovatno podići optužbu protiv navijača Pro Patrije zbog izazivanja rasne mržnje. Jedan čovjek je tokom ispitivanja u policiji priznao da je umiješan.

Poslije nekoliko puta ponovljenog skandiranja upućenog fudbaleru Milana Kevin-Prinsu Boatengu, ovaj reprezentativac Gane je šutnuo loptu u dio publike gdje su bili navijači, skinuo dres i izašao sa terena, a njegovi saigrači su takođe napustili igralište.

Rasistička skandiranja bila su upućena i drugim igračima Milana, Urbiju Emanuelsonu, Suliju Muntariju i M'Bajeu Nijangu.

Fudbalski savez Italije najavio je svoju zasebnu istragu zbog incidenata u četvrtak.

Boateng se poslije na Tviteru zahvalio na podršci.

Bivši reprezentativac Francuske Lilijan Tiram, koji je u Italiji igrao za Parmu i Juventus, primijetio je da je ovo prvi put da je veliki klub preuzeo odgovornost i "napravio tako odlučan korak kao što je napuštanje terena".

"Saigrači naginju ka tome da spuste ili skrenu pogledu, potcjenjujući patnju obojenih igrača koje vrijeđaju. Zato pozdravljam osjećajnost velikog igrača kao što je Masimo Ambrozini. On je preuzeo odgovornost, a to je velika pomoć u borbi protiv rasizma", rekao je Tiram.

Još jedan bivši francuski reprezentativac koji je igrao u Italiji, Patrik Vijera, takođe je izrazio svoju podršku.

"Kevin-Prins Boateng je pokazao hrabrost da uradi to što je uradio, a to je prava stvar. Moramo da se suprotstavimo tome i da to uradimo zajedno. Svaka čast", rekao je Vijera.

Predsjednik Pro Patrije Pijetro Vavasori objavio je danas da će otvoriti kapije stadiona "svim obojenim ljudima" na sljedećoj utakmici kluba, pozvavši ih tako da sjede na počasnoj tribini.

On je dodao da je Boatengova reakcija bila "razumljiva".

Bonus video: