Zubizareta: Ne otpisujte Vilanovu!

"U kompletnoj situaciji Titu je potreban mir. Vratiće se on, ne otpisujte ga prerano", rekao je Zubizareta nakon što je Vilanovi dijagnosticiran tumor pljuvačne žlijezde
2 komentar(a)
Vilanova, Foto: Beta/AP
Vilanova, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.12.2012. 22:43h

Kakav šok u Kataloniji - treneru Barselon Tito Vilanova je ozbiljno bolestan, vratio mu se tumor pljuvačne žlijezde koji je operisao prošle godine!

U Barsi su juče prije podne otkazali proslavu Božića i konferenciju za medije predsjednika kluba Sandra Rosela, što je bio prvi znak da nešto nije u redu.

Onda su lošu vijest objavili mediji:

“Vilanovi se bolest vratila. Trener Barselone ponovo boluje od tumora”, napisao je katalonski “El mundo deportivo”.

“Titu se bolest vratila”, tužno je konstatovao katalonski “Sport”.

U 18.25 sati, kada je dijagnoza već bila poznata, saopštenjem za javnost obratio se Fudbalski klub Barselona:

“U procesu praćenja parotidne žlijezde otkriveno je proširenje koje zahtijeva hirurški tretman. Operacija je zakazana za četvrtak. Očekuje se da će hospitalizacija trajati tri ili četiri dana. Nakon toga, Tito Vilanova će proći tretman hemoterapije i zračenja, koji će trajati šest sedmica. Molimo za privatnost Tita Vilanove i povjerljivost cijelog procesa”, kaže se u saoštenju katalonskog kluba.

Sat vremena kasnije, na konferenciji za novinare u prostorijama kluba pojavili su se predsjednik Barse Sandro Rosel i sportski direktor Andoni Zubizareta.

"U ovoj situaciji dajemo bezrezervnu podršku Titu i njegovoj porodici. Sada je najvažnije da se oporavi, sve ostalo je manje značajno. Vjerujemo da će uskoro biti sa nama - rekao je Rosel.

Zubizareta se nadovezao:

- U kompletnoj situaciji Titu je potreban mir. Vratiće se on, ne otpisujte ga prerano!

Tako će Barsa biti bez trenera makar šest sedmica. Ekipu će za to vrijeme voditi Vilanovin pomoćnik, Đorđi Roura.

Slučaj tumora kod Vilanove nije jedini u Barseloni, jer i Erik Abidal već nekoliko godina vodi bitku sa ovom bolešću. Francuzu je dva puta rađena transplantacija jetre...

Alternative: Rajkard, Luis Enrike, čak i Gvardiola

Iako se povratak Tita Vilanove očekuje u februaru naredne godine, Barselona je suviše ozbiljan klub da već sada ne bi razmišljala o alternativama, piše “El Mundo Deportivo”.

Ukoliko Vilanova ne bude mogao da sjedne na klupu nakon šest sedmica, koliko je predviđeno za oporavak, katalonski gigant moraće da angažuje novog trenera.

Mediji u Španiji spominju tri imena, među kojima su dva prethodna trenera Barse: Frank Rajkard i Pep Gvardiola. Tu je i prošlogodišnji trener Rome, nekadašnji fudbaler Barselone Luis Enrike.

“El Mundo Deportivo” piše da je povratak Gvardiole ipak malo vjerovatan...

Bonus video: