Krenulo i Afrikancima: Senegal nadmudrio Poljake

Senegalci slavili sa 2:1
1 komentar(a)
Mbaje Nijang Senegal Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Mbaje Nijang Senegal Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2018. 17:08h

Posljednji meč prvog kola grupne faze na Mundijalu je bio taličan za Afrikance - Senegal je postao prvi tim sa Crnog kontinenta koji je u Rusiji upisao trijumf.

Prije Senegalaca to nisu uspjeli ni Egipat, Tunis, Nigerija, niti Maroko, ali "lavovi sa Terange" sada mogu da slave - tim Alijua Sisea je u Moskvi bio bolji od Poljske rezultatom 2:1 na povratku na SP prvi put od 2002. godine.

"Uspjeli smo da kontrolišemo utakmicu i taktički i emotivno. Ušli smo dobro u takmičenje, ali čeka nas još mnogo iskušenja. Spremni smo za sve, jer osjećamo podršku cijele Afrike. Mi smo ponosni što predstavljamo naš kontinent", kazao je egzaltirani senegalski selektor Aliju Sise.

Senegal je tako već startu napravio frku u grupi H, u kojoj je i Japan savladao Kolumbiju (takođe sa 2:1), pa su nakon prvog kola dva favorita (makar se vjerovalo da Poljaci i Kolumbijci to jesu) na začelju sa jasnom situacijom da više nemaju pravo na grešku.

Nakon svega što je viđeno u duelu Senegala i Poljske, pitanje je i koliki je favorit tim Adama Navalke za plasman u osminu finala - Robert Levandovski je jednostavno premalo, pa su Afrikanci jednostavno pretrčali rivala.

Prvi pogodak je bio autogol Ćoneka poslije šuta Gaja, a onda je u drugom dijelu veliku grešku i nedostatak komunikacije Bednareka i golmana Šćešnjija iskoristio Nijang i stavio tačku na trijumf.

Senegal je kontrolisao situaciju, ali je od 86. minuta i strahovao, jer je Krihovjak smanjio minus.

Ali, za Poljake je bilo kasno...

"Mislim da imamo dovoljno snage da u meč sa Kolumbijom uđemo na najbolji način. Siguran sam da ćemo reagovati, moramo da ostanemo pozitivni", optimista je Adam Navalka, selektor Poljske.

POLJSKA - SENEGAL 1:2

Moskva - Stadion Spartaka. Gledalaca: 44.190. Sudija: Navaf Šukrala (Bahrein). Strijelci: Krihovjak u 86. za Poljsku, Ćonek (autogol) u 37. i Nijang u 60. minutu za Senegal. Žuti kartoni: Krihovjak (Poljska), Sane, Gaj (Senegal).

Poljska: Ščešnji, Pišček (83. Berezinski), Ćonek, Pazdan, Ribus, Krihovjak, Zjelinski, Blaščikovski (46. Bednarek), Milik (73. Kovnački), Grosicki, Levandovski.

Senegal: K. N'Diaje, Vag, Kulibali, Sane, Sabali, Mane, A. N'Diaje (86. Kujate), Gaj, Sar, Dijuf (60. N'Doje), Nijang (75. Konate).

Bonus video: