Istorijska pobjeda Japana, Kolumbija na koljenima

Meč je tek počeo, isticao je treći minut, a Japan je dobio dvostruki “poklon”. Karlos Sančes je rukom zaustavio šut Kagave, spriječio gol, ali napravio duplu štetu svom timu
65 pregleda 0 komentar(a)
Šinđi Kagava, Foto: Reuters
Šinđi Kagava, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2018. 14:11h

Japan je priredio drugo iznenađenje na Mundijalu – Kolumbija nije Njemačka, ali pobjeda azijske nad jednom od najboljih južnoameričkih selekcija (2:1) nije se očekivala.

Kakav je podvig napravio Japan dovoljno govori ovaj podatak - nikada do danas reprezentacija iz Azije nije pobijedila nacionalni tim iz Južne Amerike na šampionatima svijeta.

Prije ovog istorijskog trijumfa Japana, doživjele su 14 poraza, a tri puta igrale neriješeno.

"Ovo je velika pobjeda, ali vrijedi samo tri boda. Slavlje ćemo sačuvati za kasnije, imamo vremena da se radujemo, jer smo tek počeli", rekao je japanski selektor Akira Nišino.

Sve je u Saransku bilo na strani japanskog tima, utakmica je počela da nije mogla bolje – crvenim kartonom, penalom i vođstvom.

Kolumbija je sa deset igrača uspjela da izjednači, činilo se i da je spremna da sačuva remi, a kada su na teren ušli Hames Rodriges i Karlos Baka krenula je i na pobjedu. Stigao je, međutim, još jedan šok, gol iz prekida, nakon kornera, i više za “kafeterose” nije bilo povratka.

"Bilo je teško igrati cijeli meč sa igračem manje. U pripremama za uakmicu ne računate da će tako nešto da se dogodi. Nismo mogli da uspostavimo ravnotežu, da kontrolišemo loptu u dužem periodu. Težak poraz, ali moramo da ga prihvatimo i krenemo dalje", naglasio je Hose Pekerman, selektor Kolumbije.

Meč je tek počeo, isticao je treći minut, a Japan je dobio dvostruki “poklon”. Karlos Sančes je rukom zaustavio šut Kagave, spriječio gol, ali napravio duplu štetu svom timu.

Slovenac Skomina mu je pokazao crveni karton, drugi najbrži u istoriji svjetskih prevnstava, a Kagava sa bijele tačke pogodio za 1:0.

Znalo se, naravno, da Kolumbija ima kvalitet da i sa igračem manje napravi problem rivalu. Ima mnogo klase u kolumbijskom timu, a najveću je pokazao Huan Kintero, vezista River Plate.

Iz slobodnog udarca u 39. minutu je iznenadio i živi zid i golmana Kavašimu, koji nije uspio da spriječi loptu da pređe gol liniju.

Brojčano slabiji, ali tehnički jači, Kolumbijci su parirali protivniku, iako je Inui dva puta umakao defanzivcima i opasno priprijetio.

Meč je polako ulazio u mirniji ritam, s tim da je ulazak Hamesa, a kanije Bake, nagovijestio želju Hosea Pekermana da krene u rizik i po pobjedu.

Njegove namjere osujetio je napadač Kelna Jujo Osako, koji je u 73. minutu, poslije kornera i nesigurne intervencije Ospine, poslao loptu u donji lijevi ugao – 2:1.

"Na poluvremenu sam rekao igračima da budu strpljivi, ali da ne odustaju od presinga. Znao sam da će protivnik ostati bez snage, da će pasti koncentracija i da ćemo dočekati šansu", kazao je Nišino.

Dvadeset minuta je imala Kolumbija da pokuša da se vrati drugi put, ali je Japan pokazao takmičarsku snagu i zrelost da odbrani vođstvo i odmah zakomplikuje grupu H, u kojoj je, bar na papiru, bio autsajder.

To nakon prvih 90 minuta više nije.

KOLUMBIJA - JAPAN 1:2

Saransk - Stadion "Mordovija arena". Gledalaca: 40.842. Sudija: Damir Skomina (Slovenija). Strijelci: Kintero u 39. za Kolumbiju, Kagava (penal) u 8. i Osako u 73. za Japan. Žuti kartoni: Barios, Hames (Kolumbija), Kavašima (Japan). Crveni karton: Sančes (Kolumbija).

Kolumbija: Ospina, Arijas, D. Sančes, Muriljo, Mohika, K. Sančes, Lerma, Kvadrado (31. Barios), Kintero (59. Hames), Iskjerdo (70. Baka), Falkao.

Japan: Kavašima, Sakai, Jošida, Šođi, Nagatomo, Hasebe, Šibasaki (80. Jamaguči), Haraguči, Kagava (70. Honda), Inui, Osako (85. Okazaki).

Bonus video: