„Zbornaja” spremila zamku za Salaha

Rusija - Urugvaj večeras u Sankt Peterburgu (20 sati), u 2. kolu grupe A. Domaća selekcija pobjedom može da dođe na korak od istorije, mundijalski debi za Mohameda Salaha
66 pregleda 2 komentar(a)
Mohamed Salah, Foto: Reuters
Mohamed Salah, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2018. 13:33h

Domaćin Mundijala položio je ispit u Moskvi, glavnom gradu, sada leti u Sankt Peterburg, nekadašnju prijestonicu Carske Rusije - sa željom da pokaže da ubjedljiva predstava protiv Saudijske Arabije na startu (5:0) nije bila slučajna.

Drugi rival “zbornaje komande” takođe dolazi iz arapskog svijeta, ali je komplikovaniji nego prvi. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što će imati (ili bi trebalo da ima) - oporavljenog Mohameda Salaha, jednu od trenutno pet najvećih zvijezdi svjetskog fudbala.

Prva mundijalska utakmica 2. kola igra se večeras u 20 časova u gradu na Nevi i mogla bi da odgonetne ko iz grupe A ide u drugu fazu.

Rusija je rasterećenija od Egipta, jer već ima tri boda i sjajnu gol-razliku, “faraonima” treba pobjeda nakon poraza od Urugvaja, pretrpljenog zbog gola u 90. minutu. - Pobjeda nad Saudijskom Arabijom je već istorija. Sada smo u Sankt Peterburgu da pokušamo da ispišemo novu istoriju - kazao je selektor Rusije Stanislav Čerčesov, koji ne računa na povrijeđenog Džagoeva, a pod znakom pitanja je Žirkov.

Miran, staložen, iskusan, reklo bi se da uživa u trenutku - tako ruski mediji opisuju Čerčesova, čiju su selekciju javnost i navijači sa velikim pesimizmom ispratili na SP.

Nakon prve mundijalske utakmice, raspoloženje je sasvim drugačije, ali daleko od euforije...

- Nemojte upoređivati prijateljske utakmice koje smo igrali sa Argentinom, Brazilom, Francuskom, Španijom, kandidatima za titulu, i meč koji smo igrali sa Arabijom - ističe Čerčesov.

- Ipak, postojala je određena igra, a i ispunili smo cilj koji smo imali, to je pobjeda. Idemo dalje, razmišljamo utakmicu po utakmicu, domaćini smo turnira, imamo podršku sa tribina, to jeste značajno, ali ne mora da bude presudno.

Stanje Mohameda Salaha, najboljeg egipatskog fudbalera, jedna je od glavnih tema i pred ovu utakmicu. Napadač Liverpula, koji se povrijedio krajem maja u finalnom meču Lige šampiona protiv Reala, nije igrao na startu SP protiv Urugvaja, a iz egipatskog tabora stižu uvjerenja da je spreman za Rusiju.

- Salah? Ne bih da pričam o protivničkim igračima, želim da pričam o nama. Raspoloženje je dobro i ništa ne bi trebalo da nas ometa da igramo dobar fudbal. Prva utakmica je pokazala da nismo baš tako loši, ali to je samo prvi korak, moramo da pobjeđujemo još ako želimo u osminu finala - kaže golman Igor Akinfejev.

- U svakom timu postoji igrač na kojeg morate da obratite posebnu pažnju, u Egiptu je to Salah, ali spremni smo da ga zadržimo. Ipak, ne igramo protiv jednog fudbalara, a Egipat je dobro izbalansiran tim - istakao je

Čerčesov, čija će ekipa u slučaju pobjede doći na prag od istrorije - prvog plasmana Rusije u drugu fazu Mundijala još od raspada Sovjetskog Saveza. Sve oči egipatskih navijača, sa druge strane, uprte su u Salaha.

- On je fit. Nadam se da će biti fit i pred utakmicu. Treba da prođe posljednji test - kazao je Ektor Kuper, selektor Egipta.

- Želimo da ostanemo ovdje što duže možemo. Za to nam treba pobjeda protiv Rusije. Uradićemo sve da je ostvarimo, sposobni smo za to - kazao je Arsenalov Egipćanin Mohamed Elneni.

Bonus video: