Od perača suđa do velike zvijezde

Karijeru je počeo u holandskom Groningenu, zatim je prešao u Seltik, a engleska Premijer liga, u koju je došao 2015, promovisala ga je u jednog od najboljih defanzivaca na svijetu
945 pregleda 0 komentar(a)
Van Dajk, Foto: AP
Van Dajk, Foto: AP

Virdžil van Dajk je kapiten reprezentacije Holandije i ključni igrač Liverpula ove sezone. Zvanično, u pitanju je najskuplji defanzivac u istoriji fudbala - “redsi” su ga prije tačno godinu doveli iz Sautemptona za 78,8 miliona eura.

Karijeru je počeo u holandskom Groningenu, zatim je prešao u Seltik, a engleska Premijer liga, u koju je došao 2015, promovisala ga je u jednog od najboljih defanzivaca na svijetu.

Nije, međutim, sve išlo kao iz bajke. U intervjuu za BBC Van Dajk se prisjetio svojih početaka.

- Kada sam otišao u Groningen, morao sam da idem biciklom na treninge. Prvu platu sam dao da uplatim časove vožnje. Prije nego što sam potpisao ugovor, imao sam 15 ili 16 godina i zarađivao novac tako što sam prao posuđe u Bredi. Trenirao sam ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom i igrao subotom, a radio srijedom i nedjeljom od šest ujutro do ponoći. Bio sam srećan s tih 350 eura jer sam tako mogao počastiti prijatelje u Mekdonaldsu - otkrio je sjajni 27-godišnji defanzivac.

U mladosti je imao probleme s rastom.

- Nisam bio visok sve dok mi se rast nije naglo popravio. Kad sam imao 16 godina, moj brat je bio viši od mene. Preko ljeta, kad sam napunio 17 godina, porastao sam 18 centimetara. Koljeno mi je bilo nestabilno. Morao sam da pauziram šest sedmica, a onda sam počeo da igram dobro. Sa 16 sam bio spori desni bek. Nisam bio dovoljno dobar za štopera. Nisam bio dobar igrač dok nisam zaigrao za ekipu do 19 godina i postao kapiten. Tada je sve postalo bolje - kazao je Van Dajk.

Bonus video: