Sudar zvijezda u Moskvi: Levandovski protiv Manea

Poljska i Senegal (17 časova) igraju na Spartakovom stadionu. Ko će biti ključan - golgeter Bajerna ili as Liverpula?
0 komentar(a)
Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Mundijal u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2018. 08:14h

Poljska i Senegal (17 časova) igraju na Spartakovom stadionu. Ko će biti ključan - golgeter Bajerna ili as Liverpula?

Propustila je posljednja dva Mundijala, ali Poljska sada želi da dokaže da je to bio splet okolnosti.

Niko iz generacije koju predvodi Robert Levandovski ne očekuje da ponovi uspjehe iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, ali niko i ne može da ospori da Poljaci imaju čime da se isprse u Rusiji.

Poljska je do Mundijala stigla preko Crne Gore u kvalifikacijama, završila ih je ispred Danske, a sada ima težak zadatak da opravda očekivanja i dokaže da je ozbiljna evropska reprezentacija. U tome bi ključnu ulogu trebalo da ima Levandovski, najbolji poljski strijelac u istoriji, ali i debitant na mundijalima.

Prvi ispit je danas od 17 časova protiv Senegala na Spartakovom stadionu u Moskvi, a biće ih još dva, sa Kolumbijom (24. jun), pa Japanom 28.

"Naša grupa je takva da jednostavno ništa nije lako predvidjeti. Svaka utakmica je priča za sebe, ali došli smo u Rusiju da uradimo nešto veliko", rekao je Levandovski, strijelac 55 golova za nacionalni tim.

Poljska je 1974. i 1982. godine bila trećeplasirana, a 1986. je stala u osmini finala.

"Mislim da treba da budemo opušteni. Nije u redu da očekivanja budu tako velika. San je svakog od nas da ponovimo istorijske uspjehe, ali treba da ćutimo i radimo. Nema ništa od priče, ako se ne dokažemo na terenu", kaže Levandovski.

Međutim, i Senegalci imaju istinsku zvijezdu - Sadija Manea, koji je stigao u Rusiju nakon fantasične sezone sa Liverpulom u kojoj je dao 10 golova u Ligi šampiona.

Senegalci su do sada na SP bili samo jednom, ali se taj nastup teško zaboravlja - 2002. su na startu pobijedili Francusku (tada aktuelnog prvaka), bili senzacija Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji, prije nego ih je u četvrtfinalu zaustavila Turska.

Ovu generaciju sa tadašnjom veže selektor Aliju Sise, prije 16 godina kapiten tima..

"Obećavam da ćemo biti neustrašivi. Podsjetiće vas ovaj tim na onaj iz Japana i Koreje, s tim što mislim da sada imamo i više kvaliteta", poručio je Sise, sa 42 godine najmlađi selektor na Mundijalu u Rusiji.

Bonus video: