Rutinski start Belgije: Lukaku i Mertens razgrnuli Panamu

Belgija - Panama 3:0, na otvaranju grupe G u Sočiju. "Crveni đavoli" u nastavku slomili debitanta, fantastičnim golom Drisa Mertensa i dva pogotka Romelua Lukakua
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2018. 17:06h

Belgija je opravdala ulogu favorita i upisala rutinsku pobjedu na startu grupe G protiv Paname (3:0), iako je autsajder i debitant na mundijalima držao "nulu" do poluvremena.

Uvodnih 45 minuta bez golova više su, međutim, bili plod sticaja okolnosti, početne nervoze i nepovezanosti belgijskih fudbalera, nego neke čvrste igre Panamaca, koji osim velike borbe i entuzijamza nisu pokazali mnogo.

A kada je Dris Mertens početkom nastavka uhvatio fantastičan volej, iz ugla sa 20 metara - pravo u rašlje panamskog gola za možda najljepši pogodak u Rusiji do sada - bilo je jasno da je to početak kraja srednjoameričke reprezentacije na obali Crnog mora, u Sočiju.

Dobru i jedinu pravu šansu imali su Panamci u 63. minutu preko Mičela Murilja - morao je da spašava Kurtoa, a ta neopreznost belgijskih defanzivaca kao da je naljutila Romelua Lukakua.

Napadač Mančester junajteda je do kraja meča razgrnuo panamsku odbranu, uz pomoć saigrača iz reprezentacije, a velikih rivala iz engleske Premijer lige - De Brujnea (Siti) i Azara (Čelsi).

Fantastičan centaršut De Brujnea u 69. minutu napadač porijeklom iz Zaira glavom je pretvorio u gol, da bi šest minuta kasnije pokazao i koliko je spretan nogom, kada je pas u prostor Azara iskoristio da elegantno prebaci golmana Peneda.

Belgijanci se sele u Moskvu, 23. juna će protiv Tunisa igrati meč 2. kola, što će biti uvod i zagrijavanje za derbi grupe G, moguće i borbu za prvo mjesto - protiv Engleske 28. juna u Kalinjingradu.

Panamci, koji su odigrali prvi i istorijski meč na Svjetskom prvenstvu, vjerovatno neće žaliti mnogo, a entuzijazam i zanos sa kojim su pjevali himnu prije početka meča još nije viđen u dosadašnjem toku Mundijala.

Galerija

Bonus video: