Bitka za Mančester

Tri boda zaostatka u odnosu na vodeći Junajted i nisu toliki problem pri strpljenju koje polako gube arapski šeici, zbog blamaže u Ligi šampiona drugu godinu zaredom
1 komentar(a)
Ferguson, Foto: REUTERS
Ferguson, Foto: REUTERS
Ažurirano: 09.12.2012. 12:24h

Siti protiv Junajteda, drugi protiv prvog, za titulu - sudar mančesterskih klubova već dvije sezone je mnogo više od običnog gradskog derbija.

A “utakmica” je počela i mnogo prije današnjeg zvaničnog početka na “Itihadu” (14.30 časova).

Ser Aleks Ferguson, trener Junajteda, krenuo je uobičajenu igru van terena:

"Koliko? Dvadeset penala za Siti na njegovom terenu u prethodne dvije sezone? Da je za nas suđeno toliko, bila bi otvorena rasprava u parlamentu, ili bi bio organizovan neki protest, siguran sam u to - ironičan je bio škotski stručnjak, čijem je timu u istom periodu svirano 13 penala na “Old trafordu”.

Da je u pitanju klasična psihološka igra pred derbi, govori podatak da je Junajted prošle sezone dobio čak devet penala na svom terenu (Siti osam), ali je Ferguson, jasno, tu činjenicu prećutao.

Po Sitiju je “opalio” i nekadašnji Fergusonov vojnik, Ole Gunar Solskjer, legenda Mančester junajteda.

"Siti je kao Junajtedov mlađi brat, koji želi da dođe na mjesto starijeg brata, ali u tome nikad neće uspjeti. Eto kako ja vidim ovaj derbi", kazao je Norvežanin.

Trener Sitija Roberto Manćini nije želio da se upliće u ovu “bitku prije bitke”, karakterističnu za engleske trenere.

Italijan, uostalom, ima svojih problema i nalazi se na prekretnici.

Tri boda zaostatka u odnosu na vodeći Junajted i nisu toliki problem pri strpljenju koje polako gube arapski šeici, zbog blamaže u Ligi šampiona drugu godinu zaredom.

"Junajted je favorit. Oni godinama igraju ovakve utakmice i to je njihova prednost. Mislim da su i u boljoj formi od nas", počeo je Manćini sa “alibi” pričom, ali onda nije mogao da pobjegne od realnosti:

"Iako ovaj derbi neće odlučiti sezonu, jer ima puno da se igra, ovu utakmicu ne smijemo da izgubimo".

Po Aleksu Fergusonu, trka za titulu vodiće se - udvoje.

"Teško je zamisliti i da će jedan od ta dva tima dozvoli nekom drugom da uskoči u trku. Siti je naša najveća prijetnja, a mi smo njima takođe najveći rival", rekao je Ferguson.

Iskusni Škot neće rizikovati sa Nemanjom Vidićem, koji se tek oporavio od povrede, dok je David Silva najveća briga Manćinija. Da li će početi, znaće se tek pred utakmicu...

Bonus video: