Zvezda na današnji dan prije 21 godinu postala prvak svijeta

Dvostruki strijelac bio Vladimir Jugović, kome je kod prvog gola asistirao Dejan Savićević, a treći pogodak je djelo Darka Pančeva.
4 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2012. 14:52h

Fudbaleri Crvene zvezde na današnji dan prije 21 godinu pobijedili su u finalu Interkontinentalnog kupa u Tokiju čileanski Kolo Kolo sa 3:0 i postali prvaci svijeta.

Tog 8. decembra 1991. godine, u ranim jutarnjim časovoma po našem vremenu, crveno-bijeli su ujedinili dva najvažnija trofeja u klupskom fudbalu, pošto su šest mjeseci ranije u Bariju protiv Olimpika iz Marselja osvojili titulu šampiona Evrope.

Iako su poslije Barija ostali bez Roberta Prosinečkog, Dragiše Binića, Slobodana Marovića, Refika Ssabanadžovića i Stevana Stojanovića, kao i trenera Ljubomira Petrovića, podmlađeni tim, predvođen trenerom Vladicom Popovićem, odigrao je jednu od najboljih utakmica u Zvezdinoj istoriji.

Dvostruki strijelac bio Vladimir Jugović, kome je kod prvog gola asistirao Dejan Savićević, a treći pogodak je djelo Darka Pančeva.

Čileancima nije pomoglo ni to što su više od jednog poluvremena imali igrača više pošto je Savićević isključen u finišu prvog poluvremena.

"Za mene je taj dan jedna od najlepših uspomena života, a posebno karijere. Drhtali smo kad je Dejo dobio crveni karton, ali već poslije pet minuta igre bilo je jasno da će Zvezda i sa igračem manje pregaziti Čileance. Bili smo zaista veliki tim. Evropa je tada poslije dugo godina pobijedila Južnu Ameriku zahvaljujući Zvezdi i zaista je bila čast biti predsjednik Skupštine tada i voditi giganta", rekao je za Zvezdin sajt tadašnji predsjednik kluba Svetozar Mijailović.

Crvena zvezda je u Tokiju igrala u sljedećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Ratković, Stošić, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Dvije decenije kasnije Crvena zvezda je daleko od evropskog i svjetskog vrha, ni u Srbiji već pet godina nije osvojila titulu, a klub pritiskaju ogromni dugovi i teška finansijska situacija.

Juče su raspisani vanredni izbori za novog predsjednika kluba, a glavni kandidat je Dragan Džajić, prvi čovjek kluba iz najslavnijeg perioda.

Galerija

Bonus video: