Plurikonsultarija: Mesi vrijedi 140 miliona eura

Procjena fudbalske vrednosti igrača napravljena je na osnovu 16 kriterijuma, među kojima su starosna dob, tehnički kvalitet, fizička izdržljivost, nivo šampionata i broj titula.
5 komentar(a)
Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, Foto: Reuters
Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2012. 16:20h

As Barselone i argentiske reprezentacije Lionel Mesi najviše vrijedi na fudbalskom nebu, a njegova vrijednost je procijenjena na 140 miliona eura, objavila je brazilska konsultantska kuća Plurikonsultarija.

Drugo mjesto zauzima igrač Real Madrida, Portugalac Kristijano Ronaldo sa 96,3 miliona, a treće fudbaler Barselone Andres Inijesta sa 68,4.

Prva trojica fudbalera zauzimali su i prethodne godine iste pozicije, ali im je fudbalska vrijednost povećana za 40 milioan eura.

Procjena fudbalske vrednosti igrača napravljena je na osnovu 16 kriterijuma, među kojima su starosna dob, tehnički kvalitet, fizička izdržljivost, nivo šampionata i broj titula.

Platini: Mesi će oboriti rekord po broju Zlatnih lopti

Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini izjavio je da je siguran da će Lionel Mesi oboriti rekord po broju osvojenih Zlatnih lopti.

"Siguran sam da će on oboriti rekord i osvojiti svoju četvrtu Zlatnu loptu, ako ne sada, onda sigurno u skoroj budućnosti", rekao je Platini.

Nekadašnja najveća zvijezda evropskog fudbala naglasio je da je osvajanje Zlatne lopte "uvijek najteži zadatak".

"Za mene je prije 27. godine bilo praktično nemoguće da osvojim taj trofej, jer sam igrao u Sent Etjenu. A za Zlatnu loptu je neophodno da igrate u velikom klubu", rekao je Platini, koji je uspio da osvoji tri trofeja za najboljeg igrača svijeta tek posto je prešao u Juventus (1983, 1984, 1985).

Ronaldinjo: Mesi bolji od Ronalda

Nekada najbolji fudbaler svijeta Ronaldinjo rekao je da je Lionel Mesi bolji igrač od Kristijana Ronalda, ali da će ih obojicu u budućnosti zasijeniti Nejmar.

"Kristijano već godinama ispisuje stranice fudbalske istorije, ali Mesi je u ovom trenutku najbolji na svijetu. Ipak, jednog dana će Nejmar postati najbolji fudbaler na planeti", kazao je Mesti za televiziju ESPN.

Ronaldinjo trenutno igra za brazilsku ekipu Atletiko Mineiro.

"Mesi posljednjih nekoliko sezona igra na nivou koji nikad ranije nije bio viđen na fudbalskim terenima. Ponosan sam što mogu da pričam o njemu, jer sam bio u Barseloni kada je on počeo da se probija. Dobro se sjećam kada je postigao prvi gol za Barselonu, a ja sam mu asistirao. Mesi zna da će uvijek imati svoje mjesto u mom srcu", dodao je Ronaldinjo.

Ronaldinjo i Mesi su igrali zajedno u Barseloni od 2004. do 2008. godine, kada je Brazilac prešao u Milan.

Prvih 15 igrača:

1. Lionel Mesi (Argentina, Barselona ) - 140 miliona eura

2. Kristijano Ronaldo (Portugalija, Real Madrid) - 96,3

3. Andres Inijesta (Španija, Barselona) - 68,4

4. Vejn Runi (Engleska, Mančester Junajted) - 60,2

5. Falkao Garsija (Kolumbija, Atletiko Madrid) - 56,1

6. Nejmar (Brazil, Santos) - 55,0

7. Kun Aguero (Argentina, Mančester Siti) - 53,7

8. Cesk Fabregas (Španija, Barselona) - 51,0

8. David Silva (Španija, Mančester Siti) - 51,0

10. Mesut Ozil (Nemačka, Real Madrid) - 44,0

11. Eden Azar (Belgija, Ccelsi) - 43,7

12. Anhel di Marija (Argentina, Real Madrid) - 43,6

13. Karim Benzema (Francuska, Real Madrid) - 42,5

14. Tijago Silva (Brazil, PSŽ) - 40,5

15. Serhio Buskets (Španija, Barselona) - 40,0

Bonus video: