Belgijanci preskaču Panamski kanal

Belgijanci otvaraju Mundijal i grupu G duelom u Sočiju sa debitantom i autsajderom, selekcijom Paname (14)
50 pregleda 0 komentar(a)
Azar, Foto: Reuters
Azar, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2018. 09:47h

Belgijanci su doputovali u Rusiju sa snažnim timom, ali i sa velikim ambicijama koje uopšte ne skrivaju.

"Da, među favoritima smo da osvojimo Mundijal", bez ikakvog ustezanja je poručio krilni napadač Napolija Dris Mertens.

Mertens, uz Edena Azara, Kevina de Brujnea, Romelua Lukakua, ali i ostale - Kompanija, Karaska, Vicela, Felainija,Dembelea, Fertongena - čini dio čudesno talentovane generacije “crvenih đavola”, koja ima možda i posljednju šansu da napravi nešto značajno na velikoj sceni.

Odnosno, da barem prođe četvrtfinale, gdje su Belgijanci zaustavljeni na SP u Brazilu 2014. i Euru u Francuskoj 2016. godine.

"Cijeli tim želi bolje i više nego na Euru prije dvije godine. Imamo snažnu grupu, koja je jako motivisana i željna da ide daleko. Da nam je ovo prvi Mundijal, rekao bih da nemamo iskustva, ali većina ovih fudbalera igra već treće veliko takmičenje, što je jako značajno", kazao je Mertens.

Prvi meč za Belgijance u Rusiji je klasično zagrijavanje, jači trening - protivik je Panama, debitant i najveći autsajder 21. Svjetskog prvenstva u fudbalu, selekcija koja je u zoni KONKAKAF dobila samo tri utakmice, od 10, a opet se nekim čudom plasirala u završnicu.

Prvi meč u grupi G igra se danas u 17 sati na Olimpijskom stadionu “Fišt” u Sočiju.

"Imali smo ugodno i sanjivo putovanje do naše prve destinacije na Mundijalu", kazao je vezista Paname Valentin Pimentel.

"Ljubav i dobrodošlica koju su nam priredili naši navijači daju nam dodatnu energiju da pokažemo na terenu da je Panama sposobna za velike stvari".

Najveći adut “kanalerosa” (dobili nadimak po Panamskom kanalu koji povezuje Atlantik i Pacifik) je harizmatični selektor, Kolumbijac Ernan Dario Gomes (u domovini ga zovu Palica) i njegovo iskustvo sa mundijala 1998. i 2002. kada je vodio Kolumbiju, odnosno Ekvador.

"Stigli smo da se takmičimo i uživamo", poručio je on.

Selektor Belgijanaca, Španac Roberto Martines, prvi stranac na klupi “crvenih đavola” još od Daga Livingstona 1954, vjerovatno neće moći danas da računa na povrijeđene štopere, Kompanija i Fertongena.

Bonus video: