Juventus osvojio Donjeck i prvo mjesto u grupi, Čelzi eliminisan

Juventus slavio u Ukrajini autogolom Kučera u 56. minutu. Fudbaleri Šahtjora ispraćeni u osminu finala zvižducima sa "Dombas arene"
66 pregleda 7 komentar(a)
Juventus, Foto: Beta/AP
Juventus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.12.2012. 22:17h

U Donjecku su svi očekivali neriješeno, slavio je Juventus - “stara dama” je zahvaljujući autogolu Kučera u 56. minutu završila prvu fazu sa 12 bodova na prvom mjestu u grupi. Kakav povratak “torineza” u Ligu šampiona nakon tri godine pauze...

Od moćnog Šahtjora nije bilo ništa u posljednjem kolu, pa je ekipa Mirčee Lućeskua ispraćena u osminu finala zvižducima “Dombas arene”, pokvarivši fenomenalnu sliku koju je poslala Evropi u prethodnih pet mečeva.

Čelziju je tako bila uzaludna goleada protiv Nordsjelanda (6:1), za prvu pobjedu Rafaela Beniteza na klupi londonskog kluba. Čelzi je ujedno postao i prvi evropski šampion koji je eliminisan u preliminarnoj fazi.

Torinska bajka u Ukrajini

Ukrajinci su bili rezervisani i nemotivisani od starta, pa je Juventus već u prvom dijelu mogao da prelomi meč. Veliku šansu imao je Đovinko u 36. minutu, nakon sjajne solo akcije Mirka Vučinića, ali je lopta završila tik pored stative.

Pirlo je početkom nastavka pogodio stativu sa 20 metara, što je bila najava vođstva - Lihštajner je nakon nove akcije Vučinića centrirao sa desne strane, a Kučer u namjeri da blokira Đovinka pogodio sopstvenu mrežu.

“Juve uzeo sve”, “OttavJuve”, “Juve kao iz bajke”, slavili su italijanski mediji.

Šahtjor je bio traljav i nakon primljenog gola, iako se očekivalo da će pokušati da napadne i zadrži prvo mjesto u grupi. Lopta je opet više bila u nogama igrača Juventusa, a dobru priliku 20 minuta prije kraja imao je Vučinić. Nije šutirao, već je dodao loptu Đovinku, koji je upropastio akciju...

Ukrajinci sada rizikuju da izvuku Barselonu, Bajern ili Mančester junajted, ali se nadaju Malagi ili Šalkeu...

Povreda Mesija, slavlje Seltika

Leo Mesi je protiv Benfike dobio pola sata da izjednači ili prestigne rekord Gerda Milera, ali bolje da je ostao na klupi - najbolji fudbaler Barselone iznesen je sa terena zbog povrede koljena u 84. minutu!

Argentinac se, da nesreća bude veća, povrijedio kada je bio u zicer-šansi da pogodi mrežu Portugalaca. Navijači Barse sada drhte - da li će Mesi uopšte imati priliku da postavi novi rekord po broju golova u kalendarskoj godini. Barselona ima još pet utakmica, ali je pitanje da li će izdržati koljeno...

Nakon ko zna koliko vremena, meč na “Nou kampu” završio se 0:0, pa su tugovali i fudbaleri Benfike, koji se nisu plasirali u osminu finala. Veliku šansu imao je Oskar Kardoso u petom minutu sudijske nadoknade.

Slavio je Seltik - škotski šampion je pobjedom nad Spartakom (2:1) prvi put nakon 2007. godine obezbijedio prolaz u drugu fazu najelitnijeg evropskog takmičenja.

- Ovo je monumentalan uspjeh - blistao je trener Nil Lenon, koji nije ni gledao odlučujući penal Komonsa u 83. minutu. I dobro je što nije - lopta je se od prečke odbila na gol-crtu, a onda se vratila u mrežu! “Seltik park” je eksplodirao od slavlja.

Čudesni Burak Jilimaz

Dalje ide i Galatasaraj, nakon preokreta u Bragi. Prvi gol je postigao ko drugi do Burak Jilimaz, strijelac prvih šest od sedam golova turskog šampiona u preliminarnoj fazi.

Navijači rumunskog Kluža tako nisu ni sanjali da će plakati nakon pobjede na “Old trafordu” protiv velikog Mančester junajteda. Alberto je postigao odlučujući gol, ali iz Portugala nisu stigle lijepe vijesti...

Bajern je ubjedljivom pobjedom nad BATE Borisovim osigurao prvo mjesto u grupi, a Valensija trijumfom u Lilu potvrdila drugu poziciju.

Rezultati

GRUPA E

Čelzi - Nordsjeland 6:1 (2:0)

Luiz pen 38, Tores 45+2, 56, Kejhil 51, Mata 62, Oskar 71 - Džon 46

Šahjtor - Juventus 0:1 (0:0)

Kučer (autogol) 56

TABELA: Juventus 12, Šahtjor 10, Čelsi 10 , Nordsjeland 1.

GRUPA F

Bajern - BATE Borisov 4:1 (1:0)

Gomez 22, Miler 54, Šaćiri 66, Alaba 83 - Filipenko 89

Lil - Valensija 0:1 (0:1)

Žonas (penal) 35

TABELA: Bajern 13, Valensija 13, BATE Borisov 6, Lil 3.

GRUPA G

Barselona - Benfika 0:0

Seltik - Spartak Moskva 2:1 (1:1)

Huper 21, Komons pen 83 - Ari 39

TABELA: Barselona 13, Seltik 10, Benfika 8, Spartak 3.

GRUPA H

Mančester junajted - Kluž 0:1 (0:0)

Alberto 56

Braga - Galatasaraj 1:2

Mosoro 32 - B. Jilmaz 58, A. Jilmaz 78

TABELA: Mančester junajted 12, Galatasaraj 10, Kluž 10, Braga 3.

Bonus video: