Rafa Markes - čovjek Mundijal

Tridesetdevetogodišnjak je ušao u istoriju kao prvi meksički igrač koji je postizao golove na tri Mundijala u nizu i prvi fudbaler koji je bio kapiten svoje selekcije na četiri planetarna turnira
75 pregleda 0 komentar(a)
Rafael Markes, Foto: Reuters
Rafael Markes, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2018. 06:58h

Meksički defanzivac Rafael Markes utakmicom protiv Njemačke u nedjelju postao je tek treći fudbaler u istoriji koji je učestvovao na pet Svjetskih prvenstava.

Markes (39) ušao je u igru, u pobjedi protiv aktuelnih šampiona, u 72. minutu i time se pridružio sunarodniku Antoniju Karbahalu i Njemcu Lotaru Mateusu po broju učešća na Mundijalima. Prvi je igrao na turnirima 1950, 1954, 1958, 1962. i 1966, a drugi 1982, 1986, 1990, 1994 i 1998.

"Osjećam da ću biti u dobroj formi do kraja turnira. U Meksiku niko nije mislio da možemo uspjeti, kući vlada kultura pesimizma, ali mi imamo čvrst mentalitet", kazao je Markes nakon trijumfa nad Njemačkom.

Isti broj SP ima i legendarni italijanski golman Đanluiđi Bufon, ali on na debitantskom 1998. nije upisao nijedan nastup, podsjeća Sport klub.

Nekadašnji štoper Barselone debitovao je na najvećoj fudbalskoj smotri 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, kada je Sombrerose predvodio kao kapiten, a isto je činio i 2006. u Njemačkoj, 2010. u Južnoj Africi i četiri godine kasnije u Brazilu.

"Nisam razmišljao o tome da mi je ovo peti Mundijal. Utakmica je bila neizvjesna i samo sam htio da odradim svoj dio posla, bilo je puno pritiska", kazao je Markes.

U međuvremenu, ušao je u istoriju kao prvi meksički igrač koji je postizao golove na tri Mundijala u nizu i prvi fudbaler koji je bio kapiten svoje selekcije na četiri planetarna turnira.

"Sanjam o istorijskom uspjehu sa nacionalnim timom", kazao je Markes za ESPN prije početka SP u Rusiji. "Ovo je pravi trenutak, danas, sada. Ne možemo čekati još četiri godine. Imamo sve što je potrebno i moramo ubijediti sebe kako bismo mogli da učinimo nešto posebno", kazao je Markes.

Zanimljivo, malo je nedostajalo da Markesu ovo bude šesto takmičenje, pošto je u posljednjem trenutku izostavljen sa spiska za SP 1998. u Francuskoj, iako je prethodno zabilježio prvi nastup za državni tim.

Do sada je odigrao 144 utakmice za Meksiko.

Bonus video: