„Bombarder” Savić: Došao sam u pravi klub

“Bomber per una notte” (bombarder za jednu noć), tako je “Gazeta delo sport” opisala partiju Stefana Savića protiv Sampdorije.
7 komentar(a)
Savić, Foto: Beta/AP
Savić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.12.2012. 10:55h

Da zna da bude “bombarder”, i to ne samo za jednu noć, defanzivac Fiorentine pokazivao je i ranije, nekoliko puta u Partizanu, jednom u dresu Mančester sitija. A i da mu čak i dva gola na jednom meču nisu strana - što je inače prava rijetkost za defanzivca - pokazao je u dresu crnogorske reprezentacije, avgusta 2010, kada je dva puta u nekoliko minuta “bombardovao” Albaniju.

Svi italijanski mediji su njegovu igru u nedjelju označili istim epitetom - “splendido” (sjajan). Kakva prezentacija 21-godišnjeg defanzivca italijanskoj fudbalskoj javnosti...

- Osjećaj je fenomenalan, veličanstven. Mislim da je velika stvar dati dva gola u Seriji A, to nije lako ni na prijateljskoj utakmici. Žao mi je što moji golovi na kraju nisu bili dovoljni za pobjedu, završilo se 2:2, ali smo ponovo pokazali veliki karakter i timski duh da se vratimo u život nakon preokreta Sampdorije. Tako je bilo i prošle sedmice u Torinu. Možda će ovaj bod na kraju biti od presudnog značaja za naše ciljeve - kaže Savić za “Vijesti”.

U Seriju A je ušao tiho, čak i neprimjetno, mnogo se više tih nekoliko dana avgusta govorilo o transferu Matije Nastasića iz Fiorentine u Mančester siti, nego o prelasku crnogorskog defanzivca u suprotnom smjeru.

Samo dvije ili tri sedmice bile su dovoljne Saviću da uvjeri trenera Vinćenca Montelu da je nezamjenjiv u prvoj postavi, a samo jedna utakmica (protiv Sampdorije) da je - najvažniji čovjek u defanzivi!

- Da, stigao sam nekako u ilegali, u smiraj prelaznog roka, nije se puno govorilo o tome. Sada sam definitivno ubijeđen da nisam pogriješio. Došao sam u pravi klub, vrlo ambiciozan i dobar za mlade fudbalere, sa takođe mladim i izuzetno talentovanim trenerom, koji je od Fiorentine već napravio ekipu sa najljepšom igrom u Seriji A. Iznad svega - došao sam u ekipu u kojoj imam kontinuitet, što je najvažnije za fudbalera, a posebno defanzivca. U Sitiju sam igrao jedan meč, pa me naredna dva nije bilo, sve tako redom, i zaista nije bilo lako nametnuti se u takvim okolnostima - priča Savić.

Prelaz iz Premijer lige u Seriju A nije bio težak, iako su razlike primjetne. U stilu igre, tempu, ljepoti...

- U Italiji je taktika, taktika i samo taktika. U Engleskoj se igra brže, sa dosta tempa i fizičkih duela. Svaka nova sredina vam nudi nešto novo, u Engleskoj sam naučio puno, ali ću u Italiji naučiti neke stvari koje nisam mogao u Premijer ligi - ističe Savić.

Italija, zemlja proslavljenih odbrambenih fudbalera, liga u kojoj su defanzivne postavke tokom istorije usavršavane kao naučne studije (“katenaćo” i ostalo), više odgovara crnogorskom defanzivcu.

- Odgovara mi više, to sada definitivno mogu da kažem. U Italiji je najvažnija defanziva, mnogo velikih odbrambenih fudbalera je igralo ovdje i drago mi je zbog toga. Ali, opet ističem da je za defanzivca najvažniji kontinuitet, ja ga u Mančester sitiju nisam imao.

Ne samo da je Stefan Savić došao u novu i drugačiju ligu, već je došao u tim koji igra drugačije od ostalih. U Montelinoj formaciji sa trojicom defanzivaca u liniji 21-godišnjem Mojkovčaninu je povjerena lijeve strana.

- Igramo u sistemu 3-5-2, koji je fizički dosta zahtjevniji za nas defanzivce nego da igramo sa četvoricom u liniji. Igram po lijevoj strani i mnogo više koristim lijevu nogu nego ranije, što će mi pomoći da usavršim i taj segment u igri.

Savić je, ustalom, doveden da “betonira” odbranu, Montela teško da je računao da će mu pomoći u napadu. I to na kakav način...

- Pokušavam kod prekida da se izborim za poziciju, da iskoristim skok i udarac glavom. Mnogo je lijepo kada to uradite tako precizno dva puta u jednoj utakmici, nadam se samo da se neću zaustaviti.

A Fiorentina još nije doživjela poraz od kada je Savić zauzeo mjesto u posljednjoj liniji...

- Nismo izgubili već devet utakmica u Seriji A, plus jedan meč u Kupu. Imamo dobru ekipu i igramo dobro. Želimo u Ligu šampiona, ali neće biti lako, konkurenti su nam Napoli, Inter, Lacio, Roma, Milan... Mislim da je plasam u Ligu Evrope naša realnost, a Liga šampiona bila bi zaista ekstra - kaže Savić, koji se postepeno privikava na novi grad, jezik, kulturu.

- Firenca je prelijepa, Italija takođe. Idem na časove italijanskog, svaki dan ga pričam i razumijem sve bolje. Jovetić mi je pomogao puno da se priviknem, boravio sam kod njega dok nisam našao stan. Ljajić takođe - zaključuje Stefan Savić.

Publika na “Artemio Frankiju” je šest puta ponavljala njegovo prezime, po tri puta kod oba gola...

Bez Stevana nismo isti tim

Fiorentina je četvrta na tabeli nakon remija sa Sampdorijom i sada se čeka povratak napadača. Stevan Jovetić, Luka Toni i Adem Ljajić gledali su nedjeljni meč iz VIP lože “Artemio Frankija”...

- Mnogo smo oslabljeni, naročito bez Stevana. On je krucijalan za Fiorentinu i nisam jedini koji to kažem. Sa njim i bez njega nismo isti tim - hvali Savić svog druga, saigrača i u klubu i u reprezentaciji, jednog od najtraženijih evropskih fudbalera.

Crnogorska fabrika talenata

“Crnogorac od kojeg se očekuju golovi sjedio je u VIP loži (Jovetić). Zamijenio ga je njegov zemljak, i to iz odbrane”, oduševljeno je “Korijere delo sport” opisao partiju i golove Stefana Savića protiv Sampdorije.

“Montenegro, ma non amaro” (Montenegro, ali ne gorko, misli se na poznato italijansko piće Amaro Montenegro), piše “Gazeta delo sport” i dodaje da Fiorentina slavi novi gol iz Crne Gore, koji ovoga puta nije postigao Jovetić.

“Novi produkt iz crnogorske fabrike talenata. Klasa 91”, navodi milanski list. Svi italijanski mediji oduševljeni su partijom Stefana Savića, koji je bez konkurencije proglašen za igrača utakmice. Stroga “Gazeta” mu je dala sedmicu, “Tutosport” takođe, dok je “Korijere delo sport” dodijelio Saviću 7,5.

“Za njega je Fiorentina poslala Nastasića u Siti, i dobila još 16 miliona. Nije pogriješila”, ističe “Korijere”.

Bonus video: