Maskota Brazila 2014. zove se Fuleko

U izboru za ime maskote glasalo je 1,7 miliona Brazilaca, a 48 odsto njih glasalo je za ime Fuleko. Zuzeko je birao 31 odsto glasača, dok je predlog Amižubi dobio 21 odsto
160 pregleda 0 komentar(a)
Fuleko, Foto: Beta/AP
Fuleko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.11.2012. 13:11h

Maskota Svjetskog prvenstva 2014. godine zvaće se Fuleko - glasanjem su odlučili Brazilci, saopštila je danas Svetska fudbalska federacija (FIFA).

U izboru za ime maskote glasalo je 1,7 miliona Brazilaca, a 48 odsto njih glasalo je za ime Fuleko. Zuzeko je birao 31 odsto glasača, dok je predlog Amižubi dobio 21 odsto.

Fuleko je kombinacija brazilskih riječi za fudbal (futebol) i ekologiju (ecologia).

“Fuleko pokazuje kako fudbal i ekologija mogu da budu spojeni i da se šavovi ne vide, a u isto vrijeme ohrabruje ljude da se ponašaju odgovorno prema našoj planeti”, navodi se u saopštenju FIFA.

Lokalni organizacioni komitet i FIFA analizirali su 47 predloga iz šest brazilskih agencija, a oslanjali su se na komentare djece uzrasta od pet do 12 godina, što im je glavna meta za plasiranje ovog izbora.

Maskota je životinja “tatu-bola”, armadiljo sa tri trake, što je ugrožena vrsta, a izabrana je za maskotu poslije kampanje jedne brazilske ekološke nevladine organizacije.

Fuleko nosi zeleni šorc i bijelu majicu na kojoj piše “Brazil 2014”, a ima i svoju pjesmu i sajt (mascot.fifa.com).

Fuleko je naslijedio Zakumija (Južna Afrika 2010) i Golea (Njemačka 2006).

Bonus video: