„Orlovi” polijeću sa Kosmos arene

Srbija - Kostarika danas u Samari (14 sati), u vazduhoplovnom centru Rusije - krucijalna utakmica za ekipu Mladena Krstajića, koja želi u drugu fazu
60 pregleda 1 komentar(a)
Reprezentacija Srbije, Foto: Reuters
Reprezentacija Srbije, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2018. 06:53h

Jedini dosadašnji nastup na mundijalima kao samostalna država, Srbija je otvorila porazom od od Gane u Južnoj Africi 2010. godine.

Toliko je taj poraz bio koban za selekciju koju je tada predvodio Radomir Antić, da ga nije neutralisala čak ni pobjeda protiv moćne Njemačke u narednom kolu - “orlovi” su, naime, eliminisani već u preliminarnoj fazi. Za selekcije sa ovih prostora, Srbiju naravno - reprezentaciju koja je naslijedila sve rezultate nekadašnje SFRJ i SR Jugoslavije - uvodne utakmice na velikim takmičenjima obično su usmjeravale dalji tok: atmosferu, plasman, sve ostalo...

Baš takva je i današnja utakmica protiv Kostarike u Samari, u vazduhoplovnom centru Rusije - izabranici Mladena Krstajića traže bodove koji će ih već na startu Mundijala vinuti kao nokaut fazi. Svaki drugi rezultat značajno bi otežao posao, pred sudar sa jakom Švajcarskom i prejakim Brazilom.

- Bitan je ovaj meč, a bitna su i naredna dva. Došli smo ovdje da probamo da se domognemo drugog kruga. Poštujemo Kostariku, isto koliko i Švajcarsku i Brazil. Ali, moramo da budemo oprezni, ali uvijek može da se desi nešto nepredviđeno - kazao je Krstajić juče na konferenciji za novinare u Samari.

Ko je protivnik “orlova” - selekcija koju su penali na prošlom Mundijalu u Brazilu koštali plasmana u polufinale! Isto tako, međutim, u pitanju je reprezentacija koja je dočekala SP u Rusiji u slaboj formi, uz poraze u prijateljskim mečevima od Belgije, Engleske, ranije i od Tunisa, Mađarske...

- Neće nas zavarati rezultati rivala u prijateljskim mečevima. Pratili smo Kostariku posljednjih nekoliko mjeseci, znamo sve njihove mane i vrline - rekao je selektor Srbije.

Šta krije Krstajić, zapitali su se beogradski mediji, koji još nisu sigurni u kojem će sastavu “orlovi” krenuti na “tikose” na Kosmos areni u Saransku. Dvije su, navodno, dileme - da li da Bane Ivanović, smijenjeni kapiten reprezentacije, počne na poziciji desnog ili centralnog beka (alternativa je Rukavina, odnosno Milenković), te da li će Luka Milivojević, kapiten Kristal Palasa, zauzeti mjesto uz Njemanju Matića u veznom redu, što bi bila defanzivnija varijanta.

U slučaju ofanzivnije, Sergej-Milinković Savić će biti najbliži Matiću, a u tim bi uskočio Filip Kostić, uz Ljajića, Tadića i najisturenijeg Mitrovića.

- Ja sastav znam već pet dana. Vi ga vjerovatno bolje znate od mene, bilo bi neozbiljno da ga sada diktiram - kazao je Krstajić novinarima. Ne samo da će selektor Srbije debitovati na mundijalima u toj ulozi, već će danas prvi put u trenerskoj karijeri voditi takmičarski meč. Ako pobijedi, sve će se zaboraviti - i smjena Slavoljuba Muslina, selektora koji je odveo Srbe na SP, i promjena kapitena...

- Spavao sam mirno, spavaću i večeras. Da li sam iskusan ili ne - nemam problem sa tim, jer su igrači profesionalci. Čista mi je savjest, dobro radimo i to su stvari koje me čine srećnim - istakao je Krstajić. Aleksandar Kolarov, bek Rome, debitovaće kao prvi kapiten reprezentacije...

- Prenijeću igračima poruku da budu rasterećeni, da uživaju u fudbalu, jer smo ovdje došli zasluženo. Uspjeh je što smo na Svjetskom prvenstvu, ali idemo dalje, nećemo samo time da se zadovoljimo - rekao je kapiten Srbije.

Oskar Ramires: Znamo sve slabosti Srbije

SP u Brazilu 2014. Kostarika je otvorila preokretom i velikom pobjedom protiv Urugvaja - 3:1. Šta mogu “tikosi” četiri godine kasnije?

- Prva utakmica na Svjetskom prvenstvu je uvijek krucijalna. Ovo je velika šansa. Vidjećemo kako ćemo da se nosimo sa Srbijom, jer znamo da je to ekipa koja vrši pritisak, posebno u prvih 20 minuta. Moraćemo da ostanemo mirni - rekao je selektor Kostarike Oskar Ramires pred današnji duel sa Srbijom u Samari (14 sati). U grupi E su još Brazil i Švajcarska, koji se u 20 sati sastaju u Rostovu na Donu.

- Brazil je apsolutni favorit, to je uvijek i bio, ali nikad se ne zna. Nama je sada najvažnija utakmica sa Srbijom, pokušaćemo da iskoristimo sve slabosti našeg protivnika. Imamo strategiju u glavi, čeka nas intenzivna utakmica - kazao je Ramires. Najveći aduti Kostarikanaca su golman Real Madrida Kejlor Navas i napadač Sportinga Brajan Ruis.

Bonus video: