Dok reprezentacija gazi, klubovi se guše: Fudbal, sjaj i tama

"Mi smo prije sedam-osam mjeseci govorili da je situacija loša. Ne samo da se nije popravila nego je još i gore" kaže Željko Janović
67 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 17:28h

Dok crnogorska fudbalska reprezentacija i u tekućem takmičarskom ciklusu ima ulogu evropske senzacije, crnogorski klupski fudbal tone sve niže.

Na stranu kvalitet fudbala, koji je sumnjiv da sumnjiviji ne može biti - problemi koji ga opterećuju su organizacione - preciznije, finansijske prirode.

Lovćen već tri kola igra sa omladincima, jer su prvotimci u štrajku zbog neisplaćenih zarada, treninge su bojkotovali fudbaleri Budućnosti, Zete, Jedinstva...

U drugoj ligi, Berane je posljednji meč igralo sa kadetima. Uz izuzetke, poput Petrovca, Mladosti i Grblja, svi klubovi ili ne isplaćuju zarade, ili ih isplaćuju neredovno.

Liga je pred bankrotom - upozorio je prije nekoliko mjeseci Željko Janović, predsjednik Crnogorskog sindikata profesionalnih fudbalera. Njegovo upozorenje nije se ozbiljno shvatilo...

„Mi smo prije sedam-osam mjeseci govorili da je situacija loša. Ne samo da se nije popravila nego je još i gora“, kaže Janović, predsjednik crnogorskog ogranka FIFPro.

Najdrastičniji primjer svega negativnog u poslovanju daje Lovćen - igrači, koji nemaju ugovore od početka sezone nisu dobili ni cent. Tri kola traje njihov bojkot, a prvotimci su postali omladinci...

„Solidarisali smo se, nas 20-ak igrača, jer drugo rješenje nismo imali. Niko se nije okrenuo na nas od kad je počela sezona, a mi samo tražimo ono što smo zaslužili“, kaže fudbaler Lovćena Milivoje Novović.

Problem igrača Lovćena je što su u klub došli na riječ, a ne na osnovu ugovora. Novović ističe da su fudbaleri u crnogorskoj ligi potpuno nezaštićeni, za razliku, kako kaže, od sudija i trenera.

Oni zbog kojih je fudbal najpopularniji sport na svijetu u Crnoj Gori zavise od milostinje koja najčešće dolazi iz opštinskih budžeta.

„Ima fudbalera sa profesionalnim ugovorima, ali mnogo je više onih koji igraju kao amateri. I oni zavise bukvalno od milosti ne znam ni koga, i to samo da bi se zadovoljile minimalne potrebe. Za zarade igrača bez ugovora potroši se novac koji u ozbiljnijim klubovima iz ozbiljnijih liga služi za nabavku - recimo, lopti ili čunjeva za treninge“, kaže Novović.

S obzirom na to da su klubovi praktično u vlasništvu države, odnosno opština, logično je i da bi vlasnik trebalo da se nosi sa problemima i da pokuša da ih riješi, ili makar da ih ne stvara.

Englezima je četvrta liga profesionalna, nama prva poluprofesionalna

Janović smatra da mora da postoji i odgovornost ljudi koji su u klubovima zaduženi za dovođenje i odlaske igrača, za finansijske dogovore, koji se ne poštuju...

„Kada igrač pogriješi - bude kažnjen, kada klub pogriješi - takođe bude kažnjen, oduzimanjem bodova ili nekom drugom mjerom. A šta je sa ljudima iz klubova koji odgovaraju za finansije, koji dovode igrače, dogovaraju se sa njima oko uslova i to stave na papir, ili obećaju. Nema odgovornosti za njih. To bi moralo da se promijeni“, ističe Janović.

Kada se sve sabere, teško je biti fudbaler u Crnoj Gori. I teško, a i nije za pohvalu...

„Ako nekome kažete da ste fudbaler, odmah slijedi pitanje gdje igraš i kako zarađuješ. Mnogi nisu ni čuli za te klubove, ali to i nije toliko važno, pri tome da se tema oko novca najčešće izbjegava“, iskren je Novović.

Crnogorski fudbal je evropski fenomen - reprezentacija gazi, klubovi su na dnu.

„Englezima je četvrta liga profesionalna, nama prva poluprofesionalna. Pa opet, kad god se sastanu reprezentacije, ako je naša kompletna održaće Englezima čas fudbala. To bi neko trebalo da cijeni, jer ako naše rukometašice, odbojkaši, vaterpolisti, košarkaši igraju u najjačim evropskim klupskim takmičenjima, ne znam zašto to ne bi mogli i naši fudbalski klubovi. Nismo ništa manje talentovani za fudbal nego, recimo, za rukomet“, kaže Novović.

Urugvajski novinar i publicista Eduardo Galeano napisao je književno fudbalsko remek-djelo - “Fudbal, sjaj i tama". Idealan naslov za crnogorske fudbalske prilike...

Sindikat će tražiti finansijske garancije

Sindikat fudbalera tražiće da od naredne sezone klubovi obezbijede finansijske garancije da će ispuniti sve obaveze prema igračima ukoliko žele da se takmiče...

„Da li će to biti bankovna, ili neka druga garancija nije važno“, kaže Željko Janović, predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore.

“Smatram da bi to bio iskorak, da bi se situacija stabilizovala. Pa ko može da obezbijedi novac za funkcionisanje kluba i ispunjavanje obaveza, neka se takmiči. Ko ne može, neka pauzira dok ne bude mogao“, ističe Janović.

Fudbal iz čiste ljubavi

Ipak, 28-godišnji Milivoje Novović, koji je cijelu karijeru proveo na crnogorskoj fudbalskoj sceni, ističe da je ljubav prema fudbalu jača od svih problema...

„Da vratim vrijeme 20 godina, ne samo ja nego svi momci koji su u istoj situaciji, uradili bismo isto. Jednostavno, fudbal je strast, ljubav... To nas drži, iako smo ogorčeni što se naš fudbal nalazi u ovakvoj situaciji. Ne znam šta bih rekao generacijama koje dolaze, osim da razmišljaju drugačije - da pokušaju da se snađu u fudbalu, nađu angažman u inostranstvu što prije, do 20-21. godine. Ako duže ostanu ovdje, bolje je da na vrijeme razmišljaju o drugom zanimanju“, kaže Novović.

Galerija

Bonus video: