Istorijska ravan: Gdje staje Ronaldov het-trik?

“NIje dovoljno nazvati ga kraljem. On je na putu da dosegne božju dimenziju”, napisao je portugalski list “Koreio de Manja”.
121 pregleda 4 komentar(a)
Ronaldo, Foto: Reuters
Ronaldo, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2018. 16:14h

Kristijano Ronaldo, zvanično najbolji svjetski fudbaler u 2017. godini, glavni kandidat da dobije Zlatnu loptu i u 2018, centralna je figura Mundijala u Rusiji nakon prva tri takmičarska dana.

Njegov spektakularni het-trik protiv Španije (3:3) je odjeknuo, a BBC je predstavu portugalskog superstara u Sočiju već uvrstio među šest najboljih individualnih partija u istoriji svjetskih prvenstava.

Uz pet golova Rusa Olega Salenka 1994. protiv Kameruna, poker zemljaka Euzebija 1966. protiv Sjeverne Koreje, het-trik Mađara Šandora Kočiša protiv Zapadnje Njemačke 1974, het-trik Engleza Džefa Harsta u finalu 1966, takođe protiv Njemaca, te dva gola Zinedina Zidana 1998. protiv Brazila.

"Postoje igrači koji su stvoreni za neke utakmice, igrači koji su stvoreni za sve mečeve, kao i igrači koji su stvoreni za velike utakmice. Ronaldo? On je stvoren za svaku kategoriju - kazao je Žoze Murinjo.

“Nije dovoljno nazvati ga kraljem. On je na putu da dosegne božju dimenziju”, napisao je portugalski list “Koreio de Manja”.

“Kao Euzebio 1966. protiv Sjeverne Koreje, Pele 1958. protiv Francuza ili Maradona 1986. protiv Engleske, Ronaldova partija 2018. protiv Španije pamtiće se za sva vremena”, napisao je “Diario de Notisias”. Ronaldo nema svjetsku titulu sa nacionalnom selekcijom, ali svaki dan, u svakom meču, polako ali sigurno pomjera granice.

Briljantni 33-godišnji golgeter postao je tek četvrti igrač koji je postizao golove na četiri Svjetska prvenstva, nakon Pelea, te dvojice Njemaca, Uvea Zelera i Miroslava Klosea.

Bonus video: