Mandžukić pod istragom njemačkog tužilaštva

Mandžukić je otrčao do tribina sa navijačima Bavaraca i salutirao pozdravljajući oslobađanje hrvatskih generala Anta Gotovine i Mladena Markača, koje je Haški tribunal u petak pustio na slobodu.
3 komentar(a)
Mandžukić, Foto: Reuters
Mandžukić, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2012. 19:22h

Njemačko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv napadača Bajerna Marija Mandžukića nakon što je postizanje gola proslavio na kontroverzan način, prenijela je agencija SID.

Mandžukić je u subotu na prvenstvenoj utakmici Bundes lige protiv Nirnberga (1:1) doveo Bajern u vođstvo u 3. minutu, a potom je otrčao do tribina sa navijačima Bavaraca i salutirao pozdravljajući oslobađanje hrvatskih generala Anta Gotovine i Mladena Markača, koje je Haški tribunal u petak pustio na slobodu.

Hrvatski reprezentativac je desnu ruku prvo stavio na čelo i potom podigao u vazduh, a njemačko tužilišatvo u Nirnbergu otvorilo je istragu da utvrdi da li je pozdrav bio nacistički.

Sličan gest napravio je i njegov saigrač Džerdan Šaćiri koji se pridružio proslavljanju pogotka.

"Slučaj je proslijeđen odjeljenju za političke prestupe. Tužilac razmatra činjenice i trenutno ne može da se predvidi koliko će trajati ovaj slučaj. Zakonom će biti utvrđeno da li je prilikom proslavljanja gola zapravo počinjeno kazneno djelo pozdrava Hitleru", rekla je portparolka tužilaštva u Nirnbergu Antje Gabrijel-Gorsolke.

Njemačka fudbalska federacija upozorila je Mandžukića i Šaćirija da se ubuduće uzdrže od sličnog proslavljanja gola "u cilju izbjegavanja pogrešnih tumačenja".

Mandžukić je njemačkim medijima kazao da njegov gest "apsolutno nije imao nikakve veze sa politikom".

Bonus video: