Hrvati trepere pred sudar sa ”super orlovima” na Baltiku

Prva, a već ključna - Hrvatska i Nigerija u Kalinjingradu (21) igraju najvažniju utakmicu u grupi D. Ko izgubi, moraće da se vadi na Argentinu
2 komentar(a)
Hrvatska - Nigerija, Foto: Reuters
Hrvatska - Nigerija, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2018. 13:19h

Treperimo kao jedan, napokon sve počinje, spremni smo!

Hrvati su stigli u Kalinjingrad, a tim riječima se Zlatko Dalić, selektor “vatrenih”, nekadašnji fudbaler podgoričke Budućnosti, obratio grupi navijača koja je ekipu uz pjesmu dočekala ispred hotela.

Prva utakmica, a već ključna za Hrvatsku, jednog od favorita iz sjenke, iz takozvane druge kategorije reprezentacija - od ishoda večerašnjeg duela sa Nigerijom umnogome će zavisiti šanse Luke Modrića i drugova da se probiju kroz najtežu mundijalsku grupu u kojoj su još Argentina i Island.

Najzapadnija ruska tačka na mapi, enklava između Poljske i Litvanije, grad Kalinjingrad, arena “Baltika”, a na suprotnoj strani od hrvatske - jedna od fizički najmoćnijih selekcija šampionata.

"Nigerijci su jaki, govorimo o igračima Čelsija, Arsenala, Lestera... Ipak, ništa to ne mijenja u našoj pripremi, idemo odlučno u bitku, ovo je najvažnija utakmica za nas, jer ko će se poslije vaditi na Argentini", poručio je Dalić.

Ne vežu Hrvate baš dobra sjećanja na otvaranja Mundijala, na kojima nisu slavili još od trijumfa nad Jamajkom, davne i slavne 1998.

Četiri godine kasnije izgubili su od Meksika, 2006. su se nasukali na Brazil, od kojeg su izgubili i 2014. Samo 2010. nisu učestvovali.

"Znamo koliko je važno dobro otvoriti turnir. Moramo da naparavimo sve da pobijedimo Nigeriju, iako time ništa ne bi bilo riješeno. Znamo da su opasni, moramo biti spremni i bićemo! Svi očekuju da budemo pravi, ali mi najviše očekujemo sami od sebe, vjerujte mi", poručio je Ivan Rakitić.

U Kalinjingrad, Hrvati su se smjestili u hotelu na Trgu pobjede.

I taj detalj hrvatski mediji su uzeli kao simboliku i najavu prvog trijumfa njihove selekcije.

Novinari “Sportskih novosti” su, s druge strane, posjetili kamp nigerijske reprezentacije, koja se takođe sprema za ključnu bitku.

“Selektor Gernot Ror je stara, iskusna kuka i ne razbacuje se bombastičnim najavama, nego u tišini kuva senzaciju, ali zato igrači pršte od optimizma i čak maštaju o prvom mjestu u grupu”, piše u kratkom raportu.

Čelsijev Viktor Mozes, Arsenalov Aleks Ivobi i Ahmed Musa iz CSKA Moskve predvodiće juriš “super orlova” na Hrvatsku.

"U glavi imam sastavljen tim, ali ću čekati posljednji mogući minut da ga objavim", kazao je Ror, Njemac, nekadašnji trener Nice, Bordoa, Nanta.

Nad Nigerijcima vise upitnici, nakon poraza na tri posljednja mundijalska meča, posljednja dva neposredno pred SP od Engleske i Češke.

"Važno je biti pravi, u pravom momentu", kaže kapiten Džon Obi Mikel, nekadašnji vezista Čelsija, sada igrač kineskog Tjandžina.

Duel Hrvatske i Nigerije je najkasniji koji će se igrati na Mundijalu - počinje u 21 sat, a sudiće Brazilac Sandro Meira Rići.

Bonus video: