Štimac će zvati Gotovinu i Markača da izvedu početni udarac protiv Srbije

Hrvatski mediji prenijeli su izjavu Štimca koji je došao u Pakoštane kod Zadra, rodno mjesto Gotovine, da bi se sreo s njegovom rodbinom.
5 komentar(a)
Štimac, Foto: Beta/AP
Štimac, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.11.2012. 14:17h

Hrvatski fudbalski selektor Igor Štimac pozvaće generale Antu Gotovinu i Mladena Markača da izvedu početni udarac na kvalifikacionom susretu za Svjetsko prvenstvo između Hrvatske i Srbije koji se igra 22. marta 2013.

Hrvatski mediji prenijeli su izjavu Štimca koji je došao u Pakoštane kod Zadra, rodno mjesto Gotovine, da bi se sreo s njegovom rodbinom.

Dva generala koji su juče oslobođeni većinom galsova članova žalbenog veća Haškog tribunala najpopularnije su ličnosti u zemlji.

Pored toga što im je priređen službeni doček na aerodromu i prijem kod predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, dvojica generala bila su pozdravljena i na masovnom skupu na centralnom trgu bana Jelačića u Zagrebu, kao i na misi u katedrali koju je služio kardinal Josip Bozanić.

Svima njima pljušte pozivi, počevši od onog vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe da se uključe u kolonu sjećanja i komemoraciji za žrtve koja će se sjutra biti održana u tom gradu na godišnjicu zauzimanja Vukovara koje su izveli JNA i dobrovoljačke snage.

FS Srbije: Pomenuta gospoda nama neće izvoditi početni udarac

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković izjavio je danas da ne postoji ni najmanja mogućnost da oslobođeni haški generali Ante Gotovina i Mladen Markač izvedu početni udarac na utakmici sa Hrvatskom u kvalifikacijama za prvenstvo sveta u Brazilu.

"Nama pomenuta gospoda neće izvoditi početni udarac nigdje, pa ni u Zagrebu", rekao je Laković Tanjugu.

Laković je dodao da je svima iz FSS krivo što se pet mjeseci uoči utakmice u Zagrebu pravi bespotrebna tenzija, pogotovo što je taj meč čitava Evropa proglasila za utakmicu visokog rizika.

"Sve ostalo što nema veze sa sportom i fudbalom nećemo komentarisati", zaključio je Laković.

Savić: Provokaciji ne bih pridavao veliki značaj

Direktor trenerske škole Fudbalskog saveza Srbije Dušan Savić izjavio je danas da smatra provokacijom poziv selektora Fudbalskog saveza Hrvatske Igora Štimca da generali Mladen Markač i Ante Gotovina izvedu početni udarac na utakmici sa Srbijom.

"Taj poziv smatram provokacijom, kojoj trenutno ne bih pridavao veliki značaj", rekao je Savić Tanjugu.

Legendarni fudbaler Crvene zvezde je naglasio da očekuje još poteza kojima je cilj da se omalovaži srpska reprezentacija uoči utakmice kvalifikacija za prvenstvo svijeta u Zagrebu 22. marta iduće godine.

"Mnogo štošta će učiniti s ciljem da se naša reprezentacija omalovaži. To je psihološka priprema za tu utakmicu", rekao je Savić.

On je naglasio da su generali Markač i Gotovina, koje je Haški sud oslobodio krivice za zločine nad srpskim stanovništvom u Hrvatskoj 1995, "protureni kroz veš mašinu i oprani od zločina".

Savić je naglasio da smatra da će FS Srbije na vrijeme reagovati, ukoliko zaista bude dozvoljeno da Markač i Gotovina izvedu početni udarac.

Mirković: Što je teže, to je i slađe

Nekadašnji srpski fudbalski reprezentativac Zoran Mirković, jedan od aktera čuvene utakmice sa Hrvatskom iz 1999. godine (2:2), rekao je danas da se ne treba tangirati zbog provokacija iz Zagreba i podsjetio da je u životu svaka pobjeda slađa ukoliko je ostvarena u težim uslovima.

"Najava je jedno,a stvarnost je nešto sasvim drugo, jer koliko sam ja upućen u pravila FIFA, to je veoma teško da se desi. Međutim, videli smo juče da ništa nije nemoguće", rekao je Mirković Tanjugu.

Fudbaler koji je postao apsolutni ljubimac nacije poslije sukoba sa hrvatskim igračem Robertom Jarnijem i crvenog kartona na pomenutom meču u Zagrebu, zbog kojeg kasnije nije igrao na prvenstvu Evrope u Holandiji i Belgije, smatra da su poruke koje stižu "politikanstvo i da ne zna šta im je cilj".

"Ne znam šta žele da postignu, ali znam da je u životu svaka pobjeda slađa, ukoliko je ostvarena u težim uslovima. U svakom slučaju, sve poruke koje dolaze iz Zagreba nas ne bi trebalo da tangiraju", zaključio je Mirković, koji je za reprezentaciju odigrao 59 utakmica.

Dragši Binić, član Zvezdine generacije koja je 1991. godine postala prvak Evrope ima konkretan predlog.

"Teren je jedino mjerilo, a oni mogu da zovu koga hod hoće, to je njihova stvar. Ali, mislim da naš državni vrh mora da bude u Zagrebu i navija za svoj tim", rekao je Binić Tanjugu.

Bonus video: