Na tragu Ranje: Ibrakadabra kao istorijska ličnost

Nikada niko najstarijoj i najponosnijoj svjetskoj selekciji u istoriji nije dao četiri gola, ali samo do srijede 14. novembra...
82 pregleda 10 komentar(a)
Zlatan Ibrahimović, Foto: Rojters
Zlatan Ibrahimović, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.11.2012. 14:51h

Ko je bolji, Mesi ili Kristijano Ronaldo?! Od prije dva dana niko ih više i ne pominje. Svijet je, po ko zna koji put očarao kontroverzni Šveđanin bosanskih korijena, Zlatan Ibrahimović.

“Ibrahimović je najkompletniji igrač”, dribling, asistencija, skok igra, drskost i neustrašivost...Otud i epiteti, “Ibrakamanija”, “Božanski fudbaler”... A činjenice su sljedeće:

Ranko Krivokapić kao istorijska ličnost >>>

Nikada niko najstarijoj i najponosnijoj svjetskoj selekciji u istoriji nije dao četiri gola, ali samo do srijede 14. novembra i stadiona “Arena prijateljstva“ u Solni. Potopio je Ibrakadabra Engleze sa četiri gola i zaslužio mjesto u istoriji fudbala. I to na kakav način. Prije njega, Marko van Basten je uspio da postigne het-trik protiv Engleske na Evropskom prvenstvu 1988.

"Tako je to sa Englezima. Ako postigneš gol protiv njih onda si dobar igrač, a ako ne, onda nisi. Sjećam se Lionela Mesija prije finala Lige šampion 2009. godine. Tada je postigao gol za Barselonu u finalu sa Mančester junajtedom i odjednom je postao najbolji igrač na svijetu. Možda će sada to reći za mene", prenijeli su engleski mediji Ibrahimovićeve riječi nakon utakmice.

I bio je u pravu - sada cijeli svijet bruji o četvrtom golu Ibrahimovića, spektakularnim makazicama u posljednjim sekundama meča i već je proglašen za najljepši gol svih vremena u poziciji kada je igrač leđima okrenut golu. Na stranu i oni spektakularni koji se pamte, poput Rivaldovog, Runijevog, Negreteovog, Jurija Đorkaefa, Marija Bresana, Van Bastena u dresu Ajaksa ili gola makazicama dvojice fudbalera Gimnazije La Plata, Sebastijana Romera i Marka Peresa (obojica su udarila loptu). Ne, junak je Ibra, i svijetom kruže Internet teme u kojima se utrkuju da fotošopom naprave što spektakularniji doživljaj svemogućeg heroja. Poput Viking Ibra ubija aždaju, Ibra kečer ili kao junak video igrice!

Možda to on i jeste, jer je i junak spektakularne utakmice sa Njemačkom prošlog mjeseca, u kojoj su “panceri” za pola sata ispustili četiri gola prednosti sa Švedskom! I to prvi put u istoriji.

Ipak, Ibra je zakasnio za nagradu Fife “Ferenc Puškaš”, koja se dodjeljuje strijelcu najljepšeg gola godine. Fifa je odoljela ogromnom pritisku da u konkurenciji, ako je uopšte ima, postavi i Ibrin gol.

"Navijači su već izglasali listu kandidata za premiju Puškaša i ona je zaključena 1. novembra. Tu komitet Fife ništa više ne može da uradi, ali Ibrahimovićev gol će biti nominovan za 2013. godinu", saopštila je Fifa.

Tek, fudbalski eksperti se utrkuju u analizama i hvalospjevima o napadaču PSŽ-a i švedske selekcije, a najdalje su otišli mediji u toj skandinavskoj zemlji. Oni su na skali od 1 do 5, Ibrahimoviću dali ocjenu 6 za učinak u Solni. A kako i ne bi. Pa niko normalan i nije mogao da zamisli takvu partiju i poker golova Englezima. Nakon jubilarnog 100. meča u reprezentaciji Engleske, impresioniran umijećem Ibre bio je i igrač kojeg napadač PSŽ-a posebno cijeni, Stiven Džerard.

"Zlatan, njegova igra je bila demonstracija najveće svjetske klase. Postigao je jedan od najljepših golova što sam vidio, ikad. Odigrao je utakmicu za nezaborav", zaključio je Džerard.

Bonus video: