Klasik na "Amsterdam areni"

Sastaju se Holandija i Njemačka u okršaju koji predstavlja jedno od najvećih evropskih rivalstava...
0 komentar(a)
Joakim Lev, Foto: Reuters
Joakim Lev, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2012. 13:06h

U Amsterdamu je večeras sve spremno za spektakl, bez obzira na to što je u pitanju samo prijateljski meč - sastaju se Holandija i Njemačka u okršaju koji predstavlja jedno od najvećih evropskih rivalstava...

U fudbalskom smislu, ovo rivalstvo traje od 1974. i velikog finala Svjetskog prvenstva (tada je slavila Zapadna Njemačka), ali zajednička istorija dvije nacije postoji još od Drugog svjetskog rata.

"Istorija neka se stavi na stranu, ali ovo je i dalje za sve Holanđane specijalna utakmica. Ipak, mržnja odavno više ne postoji, ovo je sada čisto sportsko rivalstvo", rekao je Arjen Roben.

Holandija i Njemačka su se posljednji put sastale na Euru u Poljskoj i Ukrajini.

"Panceri" su tada pobijedili sa 2:1 (dva gola Marija Gomesa) i otpisali "oranje" iz borbe za četvrtfinale.

"Ne tražimo osvetu, ali bi nam pobjeda značila mnogo. Potrebno je da vidimo u kakvom smo stanju u ovom trenutku, a utakmica sa Njemačkom je najveći mogući test", kazao je Roben.

Njemci, međutim, nisu u mogućnosti da se Holandiji suprotstave u najjačem sastavu - neće biti Mesuta Ozila, Bastijana Švajnštajgera, Tonija Krosa, Džeroma Boatenga, Marcela Šmelcera...

Zato se očekuje debi veziste Šalkea Romana Nojštadera, a naknadno su pozvani desni bek Ajntrahta Sebastijan Jung i Sven Bender iz Borusije Dortmund.

"Nema veze što je u pitanju prijateljski meč - dueli sa Holandijom su uvijek posebni. Želimo da posljednju utakmicu u godini odradimo najbolje što možemo. I, naravno, vjerujem u pobjedu", jasan je selektor Elfa Joakim Lev.

Italija će u reprizi finala Mundijala 2006. dočekati Francusku - okršaj "azura" i "trikolora" se igra u Parmi.

Aktuelni evropski i svjetski šampion, Španija, gostuje u Panami, Argentina ide u Saudijsku Arabiju, Čile i Srbija se sastaju u Sent Galenu...

Bonus video: