Brnović: 1:0 ili 5:0, meni su važna samo tri boda

"Ovo je utakmica u kojoj su važna samo tri boda, nije mi bitno da li ćemo dobiti 1:0, 3:0 ili 5:0. Nedostaje nam dosta fudbalera, ali to ne smije da da bude opravdanje", kaže Brnović
54 pregleda 0 komentar(a)
Branko Brnović, Foto: Savo Prelević
Branko Brnović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.11.2012. 12:41h

Posljednja utakmica u godini, termin za prijateljske utakmice, mnogo odsutnih fudbalera, ali i velika šansa da se godina završi na prvom mjestu u grupi - da je mogla da bira, Crna Gora ne bi izabrala poželjnijeg protivnika za novembar i kraj mini-ciklusa od San Marina.

A do marta i početka odlučujućih borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo, selektor Branko Brnović „zabranio” je fudbalerima svaku priču o Moldaviji i Engleskoj. Jer, trenutna pozicija u grupi je suviše lijepa da bi se sa njom kockalo, naročito kada su na drugoj strani - amateri.

"Idemo utakmicu po utakmicu. Niko od fudbalera ne smije da pomene Moldaviju, ni Englesku. Sve što nas interesuje sada je utakmica sa San Marinom", rekao je Brnović na pres-konferenciji.

Moli publiku za strpljenje

Iako bez povrijeđenog Jovetića, suspendovanog Vučinića, kao i pošteđenih Drinčića, Džudovića i Damjanovića, Crna Gora ne bi smjela da ima problema sa najslabijom reprezentacijom u Evropi, čiju je mrežu prije dva mjeseca u Seravaleu pogodila šest puta, takođe bez nekoliko važnih fudbalera.

Brnović, ipak, poziva na oprez:

"Ovo je utakmica u kojoj su važna samo tri boda, nije mi bitno da li ćemo dobiti 1:0, 3:0 ili 5:0. Nedostaje nam dosta fudbalera, ali to ne smije da bude opravdanje. Favoriti smo, bolji smo od njih, na kraju krajeva i moramo da dobijemo. Ne mislim da će biti lako, gledao sam utakmicu Engleska - San Marino, u prvih 35 minuta Englezi ne da nisu imali šansu, već nisu šutnuli na gol. Nikada nije lako da igrate kada protiv sebe imate protivnika sa svih 10 fudbalera iza lopte", dodao je Brnović.

Crna Gora će zato od prvog minuta pokušati da prebaci loptu pred gol San Marina, napadačkom i agresivnom igrom, kao što je bio slučaj u prvoj utakmici.

"Probaćemo da ih stisnemo, da im ne damo da iznesu loptu, da stvorimo što više šansi. Jer, nikad ne znate da li ćete realizovati prvu, drugu ili treću. Ne plašim se nervoze kod igrača, pričali smo dosta i o ovoj utakmici, ali zato apelujem na publiku da bude strpljiva i ako ne bude gola u prvih 20 minuta", ističe Brnović.

San Marino će napasti dva klasična napadača (Delibašić i Kasalica), jedan napadač koji će djelovati po krilu (Bećiraj), kao i Simon Vukčević koji će zajedno sa Zverotićem i Novakovićem imati ulogu organizatora igre.

"Najvažniji je pristup utakmici, a ne da li ćemo igrati sa jednim, tri ili pet napadača. Najvažnije je da svi daju sto odsto. Ne bih volio da se desi da neko od igrača zbog nezalaganja izgubi mjesto u postavi", kaže Brnović.

Od Češke do Ukrajine

Ne samo da Crna Gora sjutra veče ima šansu da uđe u novu godinu kao lider grupe H, u kojoj su Englezi, Ukrajinci i Poljaci, već se ukazala prilika da prvi put od 2007. završi godinu bez poraza.

Pogledavši godinu unazad, Brnović ni ovaj put nije propustio priliku da se osvrne na kritike i kritičare.

"Bilo je svega i svačega nakon ispadanja od Češke u baražu, raznih pisanja, ali nakon svega mogu da kažem da me je to samo ojačalo", ističe Brnović.

Nakon pobjeda u prijateljskim mečevima sa Islandom i Letonijom, dobrim remijem sa Belgijancima u Briselu, remijem i sa Poljacima na startu kvalifikacija, stigla je Ukrajina kao „prelomna tačka” ovog ciklusa i ove generacije.

"Sve do te utakmice bili smo pod pritiskom, i fudbaleri i ja. Pobjeda u Kijevu napokon nam je dala samopouzdanje, igrači su se definitivno uvjerili u ono što su i znali, ali su čekali trenutak da to iskažu - da imaju kvalitet. Uvijek sam vjerovao u njih", zaključio je Brnović.

Crna Gora - San Marino

Podgorica - Stadion pod Goricom. Kapacitet: 10.500. Sudija: Šandor Ando-Sabo (Mađarska). Pomoćnici: Ištvan Norbert Albert i Vencel Tot (Mađarska). Početak u 18 časova (TV).

Crna Gora (4-3-3): Božović - Pavićević, Baša, Savić, Volkov - Zverotić, Novaković, Vukčević - Bećiraj, Kasalica, Delibašić.

San Marino (4-5-1): A.Simonćini - Vitajoli, Palaci, Broli, D.Simonćini - De la Vale, Ćibeli, Kopini, Rinaldi, Gasperoni - Ćervelini.

Bonus video: