"Faraoni" nisu izdržali bez najboljeg: Himenes ih srušio u foto-finišu

Urugvaj u Jekaterinburgu savladao Egipat sa 1:0 golom Himenesa u 90. minutu
56 pregleda 0 komentar(a)
Hose Himenes, Foto: Reuters
Hose Himenes, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2018. 14:10h

Golom defanzivca Hosea Himenesa u posljednjim sekundama regularnog toka, Urugvaj je savladao Egipat sa 1:0 i upisao prvu pobjedu u Grupi A, izjednačivši se sa Rusijom na 1. mjestu, uz slabiju-gol razliku.

"Faraoni", bez Mohameda Salaha, koji je cijeli meč ostao na klupi, hrabro su se držali protiv favorizovanih Južnoamerikanaca, preživjeli su tri velike šanse Luisa Suaresa i stativu Edisona Kavanija, da bi im u foto-finišu presudio defanzivac Atletiko Madrida.

Sjajnim skokom i udarcem glavom nakon prekida, Himenes je pogodio za veliko slavlje Oskara Tabaresa, selektora koji vodi četvrti Mundijal, kao i ostalih Urusa.

Veliki dio meča stvari su se u Jekaterinburgu odvijale perfektno po tim Ektora Kupera. Izgledalo je da će Egipćani napraviti dvije krucijalne stvari u podnožju Urala - osvojiti veliki bod protiv prvog favorita grupe, a uz to i sačuvati najboljeg igrača za presudni meč sa Rusijom, 19. juna u Sankt Peterburgu.

Uglavnom bezidejni Urugvajci uspjeli su "na silu" do stovre nekoliko šansi, a svaku je prokockao neraspoloženi Luis Suares - u prvom dijelu je iz mat-pozicije gađao u spoljni dio mreže, da bi ga dva puta u nastavku zaustavio egipatski golman El Šanavi.

Kada su Egipćani u 89. minutu preživeli razorad udarac u stativu Edisona Kavanija iz slobodnjaka, izgledalo je da će neokruzniti napusti najistočniji ruski mundijalski grad.

Navijačke mase u Kairu, Aleksandriji, ali i na samom stadionu, u Jekaterinburgu, već su se speremale za slavlje kada je Himenes skočio u nebo i na centaršut Sančesa rastužio Mohameda Salaha, koji se uhvatio za glavu na klupi za rezerve.

Egipćani su tokom meča često dolazili u opasnu zonu, ali nisu imali pravu šansu - nedostajala im je, naravno, Salahova brzina i klasa.

Napadač Liverpula trebalo bi da bude spreman za sudbonosni duel Egipćana protiv Rusije u Sankt Peterburgu 19. juna, dok će Urugvajci istog dana protiv Saudijske Arabije imati dobru priliku da čekiraju vizu za osminu finala.

EGIPAT - URUGVAJ 0:1

Jekaterinburg - "Jekaterinburg arena". Gledalaca: 27.105. Sudija: Bjornd Kajpers (Holandija). Strijelac: Himenes u 90. minutu. Žuti kartoni: Morsi, Hegazi (Egipat).

Egipat: El Šenavi, Fati, Gabr, Hegazi, Abel-Šafi, Hamed (50. Morsi), Elneni, Varda (82. Sobi), Said, Trezege, Mosen (63. Karaba).

Urugvaj: Muslera, Varela, Himenes, Godin, Kaseres, Vesino (87. Toreira), Bentankur, Nandes (58. Sančes), Vesino, De Araskaeta (59. Rodriges), Kavani, Suares.

Bonus video: