Salah na rođendan pravi pakao Urugvajcima?

Egipat još čeka na prvu pobjedu na mundijalima
0 komentar(a)
Mundijal u Rusiji Egipat - Urugvaj Mohamed Salah, Foto: Reuters
Mundijal u Rusiji Egipat - Urugvaj Mohamed Salah, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2018. 09:25h

Urugvaju pripada uloga favorita u grupi A na Mundijalu, a koliko su prognoze utemeljene znaće se poslije duela sa Egiptom (14 časova), po mnogima najvećim rivalom "urusa".

Vjeruje se da su Egipćani makar na istom nivou kao Rusija, svakako ispred Saudijske Arabije, a navijači "faraona" su dan pred prvi meč na Svjetskom prvenstvu dobili vijest koju su iščekivali:

"Mohamed Salah će igrati. Gotovo sto odsto sam siguran da će biti na terenu protiv Urugvaja, ali da vidimo šta će biti do same utakmice", rekao je selektor Egipta Ektor Kuper.

Salah, koji danas slavi 26. rođendan, oporavlja se od povrede ramena koju je zaradio u finalu Lige šampiona. Snaga Egipta s njim i bez njega definitivno nije ista.

"Salah je naš motor. Svi se uzdamo u njega", dodao je argentinski stručnjak.

Egipat još čeka na prvu pobjedu na mundijalima.

"Na Mundijalu smo prvi put poslije 28 godina i jedva čekamo da počne", poručio je 62-godišnji Kuper, debitant na svjetskim prvenstvima.

I dok će Kuper prvi put osjetiti šta znači biti dio Mundijala, njegov kolega iz Urugvaja je na „domaćem terenu“ - Oskar Tabares učestvuje na četvrtom, nakon što je kao selektor bio akter i 1990, 2010. i 2014. godine.

"Mi smo favoriti u grupi? Tu ulogu smo iz nekog razloga i zaslužili, ali turnirsko takmičenje je specifično. Idemo redom, prvo mislimo na Egipat, rano je za priče ko je najbolji", jasan je Tabares, sa 71 godinom drugi najstariji selektor na mundijalima (nakon Ota Rehagela 2010).

Urugvajci sada imaju i mlade snage u timu (Hose Marija Himenes, Rodrigo Bentankur, Maksi Gomes...), ali i dalje se sve vrti oko ubojitog napadačkog tandema Luis Suares-Edinson Kavani.

Njih dvojica su u nacionalnom timu do sada postigli 93 gola, od čega Suares 51...

Današnji duel u Jekaterinburgu biće ukupno drugi međusobni u istoriji. Prvi, i to prijateljski, odigran je prije 12 godina u Aleksandriji kada je Urugvaj trijumfovao rezultatom 2:0.

Urugvajci nikada u istoriji nisu izgubili od afričkih reprezentacija na SP (pobjeda i dva remija), dok će Egiptu ovo biti prvi put da se sastaje timom koji dolazi iz Južne Amerike.

Bonus video: