Statua u Parizu: Remek-djelo ili provokacija

“Izborom ovog provokativnog detalja, umjetnik je odlučio da igrnoriše sav talenat i pozitivne emocije koje je Zidan posjedovao kao fudbaler i kao ličnost”, pisalo je u pismu francuskog Saveza
1 komentar(a)
Zidan, Foto: Beta/AP
Zidan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.11.2012. 07:56h

Velika bronzana statua ispred Pompidu Art centra u Parizu, koja dočarava legendarnu scenu sa finala Mundijala u Njemačkoj 2006. kada je Zinedin Zidan glavom patosirao Marka Materacija, već je izazvala brojne kontroverze.

Iz Fudbalskog saveza Francuske su još prije desetak dana djelo alžirskog umjetnika Adela Abdesemeda nazvali šokantnim i zatražili - cenzuru.

“Izborom ovog provokativnog detalja, umjetnik je odlučio da namjerno igrnoriše sav talenat i pozitivne emocije koje je Zidan posjedovao kao fudbaler i kao ličnost, te ih dijelio sa francuskim narodom”, pisalo je u pismu francuskog Saveza, uz dodatak:

“Zašto nije napravljena statua kako Zidan daje gol Brazilu u finalu Svjetskog prvenstva 1998”.

Zidan se još nije oglašavao nakon postavljanja statue, ali zato jeste - Marko Materaci.

Prgavi italijanski defanzivac turistički je obišao Pariz, a potom na svom Tviteru postavio fotografiju na kojoj pozira ispod pet metara visoke statue.

“Ovo je još jedna provokacija Materacija”, bijesni su francuski navijači.

Šta je Materaci tačno rekao Zinedinu Zidanu u produžetku finala Mundijala 2006. nije sasvim poznato (spekuliše se da mu je vrijeđao majku i sestru), tek legendarni francuski fudbaler je udarcem glavom u grudi Italijana okončao svoju impozantnu karijeru.

Bonus video: