"Zbornaja komanda" silovita na otvaranju - Golovin i Čerišev vode Ruse u 2. krug

Ubjedljiva pobjeda Rusije protiv Saudijske Arabije na otvaranju Mundijala, u 1. kolu grupe A - čak 5:0, golovima Čeriševa (dva), Gazinskog, Dzjube i Golovina
92 pregleda 5 komentar(a)
Rusija, Foto: Reuters
Rusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2018. 17:36h

Rusija od oktobra 2017. nije imala pobjedu, ali su izabranici Stanislava Čerčesova zablistali kada je bilo najpotrebnije - na startu 21. Svjetskog prvenstva u Rusiji, u 1. kolu grupe A, "zbornaja komanda" je pregazila Saudijsku Arabiju sa 5:0 i napravila početni, ali gigantski korak na osmini finala.

Nikada od raspada Sovjetskog Saveza Rusija nije igrala drugu fazu Mundijala, što dovoljno govori kakav bi domaća selekcija napravila uspjeh kada bi prošla dalje na prvom Mundijalu koji organizuje.

Duel na moskovskom "Lužnjikiju", pred očima ruskog predsjednika Vladimira Putina i još desetak državnika, ali i 80 hiljada navijača na stadionu i skoro milijardu kraj TV-a, pokazao je koliko su za Ruse bile pun pogodak prijateljske utakmice protiv Brazila, Argentine, Francuske, Španije i ostalih najjačih evropskih selekcija.

Rusija je uglavom gubila, igrači i selektor trpjeli su ogromne kritike, pa čak i ponižavanja domaće javnosti i navijača, a kada se na drugoj strani našao mnogo slabiji protivnik - "zbornaja" je zagrala kao Njemačka!

Vezista moskovskog CSKA Aleksnadr Golovin i krilo Viljareala Denis Čerišev bili su inspiratori velikog i ubjedljivog trijumfa.

Golovin je sjajno centrirao Gazinskom u 12. za 1:0 i Dzjubi u 71. minutu za 3:0, da bi maestralnu partiju krunisao u četvrtom minutu sudiske nadoknade, majstorskim golom iz slobodnog udarca za 5:0.

Čerišev nije bio starter, ušao je u 24. minutu umjesto povrijeđenog Džagoeva, a kada je izgledalo da će Rusija zbog toga biti u problemu, igra je postala još brža i ubojitija.

Igrač Viljareala, jedan od samo dva "stranca" u ruskom nacionalnom timu, postigao je dva sjajna gola, u 43. minutu nakon driblinga i razornog udarca pod prečku, pa u 91. sjajnim šutem iskosa sa 20-ak metara, pravo u raklje saudijskog gola.

Saudijska Arabija je razočarala - znalo se da su "zeleni sokoli" jedni od najvećih autsajdera Mundijala, znalo se i da će teško nekom otkinuti bodove, ali je malo ko vjerovao da će biti baš tako nemoćni.

Ovakav debakl je vjerovatno i posljedica konfuzije i neozbiljnosti u nacionalnom timu koji je nakon plasmana na Mundijal promijenio čak tri selektora.

Rusija sada ide na potvrdu druge faze, duelom protiv Egipta 19. juna u Sankt Peterburgu. Saudijska Arabija dan kasnije u Rostovu igra protiv Urugvaja.

RUSIJA - S.ARABIJA 5:0

Moskva - Stadion "Lužnjiki". Gledalaca: 78.011. Sudija: Nestor Pitana (Argentina). Strijelci: Gazinski u 12, Čerišev u 43. i 90+1, Dzjuba u 71. i Golovin u 90+4. minutu. Žuti kartoni: Golovin (Rusija), Al Jasim (S.Arabija).

Rusija: Akinfejev, Fernandeš, Kutepov, Ignaševič, Žirkov, Gazinski, Zobin, Samedov (64. Kuzjaev), Džagoev (24. Čerišev), Golovin, Smolov (70. Dzjuba).

S.Arabija: Al-Mauf, Al-Burajk, Os Havsavi, Om Havsavi, Al Šahrani (64. Al-Harbi), Al Šeri (74. Baebri), Al Džasam, Al Faraj, Al Dasari, Al Šalavi (85. Aseri).

Bonus video: