Italijani razmatraju mogućnost konsultacije usporenih snimaka

"Sport je evoluirao tokom vremena i zašto da sudije ostaju u kamenom dobu", navodi Gazeta delo sport
2 komentar(a)
Katanija, Foto: Beta/AP
Katanija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.10.2012. 11:47h

Najtiražniji italijanski sportski list "Gazeta delo sport" piše da usporeni snimci mogli da pomognu sudijama u budućnosti, nakon niza skandaloznih odluka koje su iskrojile ishode većine utakmica u 9. kolu serija A.

"Usporeni snimci za ofsajde, nesportsku igru i fantomske golove", naslov je u "Gazeti".

Milanski list se čudi kako je moguće da nakon nepriznatog gola Katanije protiv Juventusa (fantomski ofsajd), za očigledan sudijski previd znaju bukavlno svi, od igrača dva tima, trenera, rezervista, sve do navijača - svi osim ljudi koji su donijeli (pogrešnu) odluku!?

"Jedan minut i tri sekunde nakon što je lopta ušla u mrežu, sudija poništava gol - a istina odmah počinje da se širi stadionom "Masimino", navodi "Gazeta" i objašnjava:

"Igrači na klupi odmah saznaju da nije bio ofsajd, uglavnom od novinara koji pokrivaju bočne linije. Jasno, oni odmah obavještavaju svoje drugove na terenu. Igrači Katanije automatski saznaju da su oštećeni. Istovremeno se čuju furiozni krici lokalnog stanovništva koje je bilo na stadionu, kao i distkretna lica pristalica Juventusa u publici. Bilo je zanimljivo vidjeti tu galeriju - tu su viđeni i navijači koji su sa sobom ponijeli tablete. Dok televizija vrti usporeni snimak očiglednog sudijskog previda, svijest o greški širi se poput šumskog požara. Rade pozivi, SMS poruke... Ne više od pet minuta nakon gola, cijeli stadion zna istinu - osim šestoro ljudi, sudije Gervasonija i njegovih pomoćnika! Problem je u tome što oni koji trebaju da znaju prvi, posljednji saznaju istinu", piše "Gazeta delo sport".

Zato bi usporeni snimci morali da budu rješenje - jasna je poruka italijanskih medija, uz komentar da se "vremena mijenjaju".

"Sport je evoluirao tokom vremena i zašto da sudije ostaju u kamenom dobu", navodi milanski list.

Sudije bi trebala da konsultuju televizijske snimke prilikom "fantomskih" golova (kada se ne zna je li lopta prešla gol-liniju ili ne), ofsajda i nesportskih poteza fudbalera, u vidu udaranja, simuliranja...

Osim u Kataniji, gdje je priznat i neregularan gol Juventusa, sudije su u nedjelju griješile u Bolonji (meč Bolonja - Inter), Firenci (Fiorentina - Lacio) i na kraju u Rimu (Roma - Udineze), gdje je sviran nepostojeći penal za pobjedu gostujućeg tima.

Bonus video: