Šampionova reanimacija u derbiju

Stari crnogorski derbi inspirisao je fudbalere Budućnosti, koji su zasluženim trijumfom nad Sutjeskom (2:0) vratili vjeru da i ove sezone mogu da se domognu krune...
4 komentar(a)
Budu-Sutjeska_2, Foto: S.PRELEVIĆ
Budu-Sutjeska_2, Foto: S.PRELEVIĆ
Ažurirano: 29.10.2012. 09:59h

Stari crnogorski derbi inspirisao je fudbalere Budućnosti, koji su zasluženim trijumfom nad Sutjeskom (2:0) vratili vjeru da i ove sezone mogu da se domognu krune...

”Plavi” su imali dominaciju i više šansi u prvom poluvremenu, a nagrada za dobru partiju stigla je u nastavku - goste je načeo Dragan Bošković u 61. minutu iz penala, dok je Admir Adrović u 73. minutu ovjerio pobjedu domaćina.

Trijumf je, zapravo, odnio tim koji je imao napadačku viziju - Budućnost je od bila borbena i motivisana, domaćin je od starta odlučno krenuo prema Janjuševićevom golu. Ni Nikšićanima nije nedostajalo želje i borbenosti, naprotiv, ali su gosti bili oprezniji...

Desant Budućnosti

Iako su gosti formirali pravi bedem u posljednjoj liniji, Budućnost je odigrala dobro u polju, a imala je i dosta aduta na trkačko-tehničkom planu - raspoložene Radunovića, Marka Vukčevića, Boškovića, Nikača... Iz svega toga je proizišlo više tečnih napada, te nekoliko odličnih šansi. Ispostavilo se da je zagrijavanje bilo kada je Adrović u 4. minutu šutirao van okvira gola nakon jedne nabačene lopte.

Na drugoj strani, uzvratio je vezista Sutjeske Jovović šutem sa ivice šesnaesterca (Agović je bio dobro postavljen). Do odlaska na odmor, podgorički tim je, međutim, vodio glavnu riječ, ali nije krunisao napadački entuzijazam - Marko Vukčević u 19, Bošković u 30, te Adrović (minut kasnije) nisu bili precizni iz dobrih pozicija. Poslije kraćeg predaha, Bošković je u finišu poluvremena još dva puta zaprijetio - prvo iz “slobodnjaka” sa 30-ak metara, dok je izblokiran njegov pokušaj u 44. minutu. U nadoknadi je i Adrović pokušao glavom poslije prekida, ali je lopta završila iznad Janjuševićevog gola.

Bošković i Adrović za pomak ka vrhu

Nastavak je donio rasplet, ali i dozu nervoze u gostujućem taboru nakon dosuđenog penala za Budućnost. U 59. minutu Baćo Nikolić je nogom krenuo na loptu u svom šesnaestercu, a procjena sudije Milete Šćepanovića bila je da je gostujući fudbaler tom prilikom ”zakačio” Pekovića. Nakon protesta gostujućih igrača, Bošković je bio siguran iz penala.

A pet minuta kasnije došlo je do gužve i međusobnih čarki na sredini terena nakon faula Pekovića nad Šušnjarom. Šćepanović je nakon toga dodijelio kartone Pekoviću i Darku Karadžiću, dok je crveni karton (drugu javnu opomenu) zaradio štoper gostiju Zogović neposredno nakon izvršene izmjene i izlaska sa terena. Nikšićanima je ubrzo presudio Adrović - nekadašnji špic Sutjeske je pravovremenim uklizavanjem “zaplivao” u gostujući peterac i krunisao sjajnu akciju koju je počeo Nikač, a nastavio Marko Vukčević ubacivanjem sa desne strane u 73. minutu.

Gosti su prijetili nakon toga, imali nekoliko opasnih šuteva, ali je rezultat ostao nepromijenjen. Budućnost je, dakle, doživjela reanimaciju u derbiju i primakla se vodećem Rudaru na pet bodova (Sutjeska sada ima četiri više od aktuelnog šampiona).

Radisav Dragićević: Igrači shvatili da je đavo odnio šalu

Trener Budućnosti Radisav Dragićević mogao je da odahne nakon derbija...

"Utakmica je bila izuzetno bitna za nas, a koliko - to su pokazali igrači na terenu. Naši fudbaleri su očigledno shvatili da je vrag odnio šalu, odigrali su maksimalno motivisano i borbeno, pa je i kvalitet došao do izražaja. Budućnost još od evropskog iskušenja nije mogla da ”napravi” igru. Zadovoljni smo kako smo odigrali prvo poluvrijeme, ali je nedostajao pogodak. U nastavku smo uhvatili ritam nakon pet-šest minuta, lomili protivnika i uspjeli da inicijativu krunišemo golovima. Do sada nismo imali kontinuitet, nismo imali željenu rezultatsku seriju... Ovo je recept po kom moramo da idemo dalje", kazao je Dragićević.

Budućnost je napravila pomak ka vrhu, razmišljate li o jesenjoj tituli?

- Mi koji radimo sa igračima znamo koliko je bilo problema i koliko je bilo teško da dođemo do ovog novoa igre. Nismo pratili šta rade rivali, a sada smo napravili veliki korak ka vrhu. Ukoliko budemo imali kontinuitet, onda može da se govori o bilo čemu, pa i o odbrani titule - rekao je Dragićević.

Dragan Radojičić: Neka se vidi sve što se dešavalo

Trener Sutjeske Dragan Radojičić imao je više razloga za nezadovoljstvo...

"Kao što sam radio do sada i ovog puta ću da čestitam rivalu. Čestitam Budućnosti na pobjedi, domaćin je slavio sa 2:0. No, prvi put od kada sam se vratio u Crnu Goru, ističem - nek se vidi sve što se dešavalo u situaciji oko penala i drugog gola. Ne mogu da komentarišem, to će pregledati nadležna komisija FSCG. Budućnost je odigrala dobro, kako se i najavljivalo.

Mislim da smo i mi odigrali onako kako smo se dogovorili, pružili smo borbenu, čvrstu i disciplinovanu igru, ali nismo imali mirniji pas u završnici. Što se tiče incidenta, on je odvratan, sportista sam i ne želim da učestvujem u tim pričama. Tužno je što moramo da pričamo o takvim stvarima posle ovakvog meča. Svi smo pod utiskom, tenzije su ogromne i desilo se šta se desilo", kazao je Radojičić.

Budućnost - Sutjeska 2:0

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 1.000. Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica). Pomoćnici: Dejan Pajović (Cetinje), Dimitrije Mrgunović (Podgorica).

Strijelci: Bošković u 61. (iz penala) i Adrović u 73. minutu. Žuti kartoni: Peković, N. Vukčević, Flavio, Mugoša (Budućnost), Jovović, Stefanović, Zogović, D. Karadžić (Sutjeska). Crveni karton: Zogović (Sutjeska).

Budućnost: Agović -, Kamberović 6,5, Peković 7, Tomković 7, Radunović 7,5, Flavio 6,5, N. Vukčević 7, M. Vukčević 7,5 (Golubović), Nikač 7,5 (Kalezić), Bošković 7,5, Adrović 7 (Mugoša).

Sutjeska: Janjušević 6, Bečelić 6,5, Zogović 6 (V. Karadžić), Ćuković 6,5, Perošević 6,5, Đurović 6,5, Stefanović 6,5, Jovović 6,5, Nikolić 6 (Poček), D. Karadžić 6,5 (Pejović), Šušnjar 6.

Bonus video: