Sudije činile čuda u Italiji, žrtva i Roma protiv Udinezea

Dan obilježili arbitri koji su bodova koštali Kataniju, kao i Romu, koja je izgubila od Udinezea iako je vodila sa 2:0...
19 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2012. 22:17h

Ko je gledao utakmicu Katanija - Juventus, sa pravom je mogao da sebi postavi jedno pitanje: Da li i dalje italijanskim fudbalom vedri i oblači Lućano Mođi?

Nekada svemoćnom direktoru Juvea je zabranjeno da se bavi fudbalom, ali je „stara dama” zaštićena kod sudija kao u njegova vremena. O tome bi najbolje mogli da posvjedoče fudbaleri sa Sicilije, koji su mogli samo da negoduju i kukaju zbog očite sudijske krađe.

"Naš gol je poništila klupa Juventusa"

Scena prva: Argentinac Nikolas Spolji je u 26. minutu udarcem glavom pogodio stativu, a njegov zemljak Gonsalo Berhesio je potom gurnuo loptu u mrežu.

Igrači Katanije su počeli da slave, ali je glavni arbitar Andrea Đervasoni, i to nakon konsultacija sa sudijom iza gola, Nikolom Ricolijem, poništio čist pogodak.

A zašto? Pomoćni sudija Luka Mađani je prvo podigao zastavicu za nepostojeći ofsajd (Berhesio bio makar metar iza defanzivca Juvea), a onda je spustio, pa je procijenjeno da je to bio signal gostima da odustanu od odbrane!

Scena druga: Niklas Bentdner je u 57. minutu bio u ofsajdu kada mu je Mirko Vučinić proturio loptu, ali Mađani ovog puta nije „mahao”, pa je u nastavku akcije Arturo Vidal postigao gol za osmu pobjedu.

Uprave se mijenjaju, ali Juventus je, jednostavno, zaštićen kod sudija. Ko ne vjeruje, neka pogleda snimke iz ove sezone...

"Ovo je treća epizoda u seriji. Prvo nam se ovo desilo sa Parmom, zatim sa Interom, a potom i sa Juventusom. Pomoćnik je priznao gol Berhesija, a zatim ga je poništio nakon protesta sa klupe Juventusa. Sramno je da nam se gol ne prizna. I neko mora da mi objasni ko je poništio naš pogodak - Pepe ili Đakerini", grmio je predsjednik Katanije Antonio Pulvirenti, direktno prozivajući rezervne fudbalere Juventusa, koji su poletjeli prema Mađaniju.

Palasio kao Stiv Neš

Osim na Siciliji, sudije su griješile i u Bolonji, ali je to bilo mnogo bezazlenije - Estebanu Kambijasu je priznat gol iz ofsajda, kojim je Inter stigao do 3:1 protiv domaćina.

Italijanski mediji nisu previše obraćali pažnju na taj detalj, ali jesu na sjajne asistencije Rodriga Palasija, za koje je "Gazeta delo sport" konstatovala da "dodaje lopte kao Stiv Neš".

"Mučili smo se na startu oba poluvremena, ali je poslije to bio Inter kakav želim. Bili smo opasni i nakon trećeg gola, ne znam ni sam koliko smo šansi napravili, a Bolonja je bila potpuno bezopasna", blistao je od sreće trener Intera Andrea Stramaćoni.

Fiorentina srušila Lacio

Fiorentina je savladala Lacio sa 2:0 fenomenalnim golovima Adema Ljajića u sudijskoj nadoknadi prvog i Luke Tonija u posljednjem minutu drugog poluvremena, ali su arbitri i u Firenci bili u centru pažnje.

Mauro Bergonci je opravdano isključio igrače Lacija Kristijana Ledesmu i Ernaneša, ali je ranije bilo problema - pogodak Ljajića je bio sumnjiv, jer je Stevan Jovetić (opet najbolji u redovima Fiorentine) ometao vidik golmanu Albanu Bizariju, a bio je u ofsajdu, dok je poništen gol kapitena Rimljana Stefana Maurija koji je možda bio i regularan.

"U drugom poluvremenu smo dominirali. Gol Maurija? Bio je regularan. A volio bih da vidim pogodak Ljajića, da procijenim da li je bilo igrača Fiorentine ispred našeg golmana", istakao je trener Lacija Vladimir Petković.

Bergonci je griješio i na račun domaćih, jer nije dosudio penal nad Jovetićem u 80. minutu. Mada, „violi” baš i ne ide sa bijele tačke - Matijas Fernandes je u 27. minutu pogodio stativu sa 11 metara.

Osim Jovetića, čitav meč za Fiorentinu odigrao je i drugi crnogorski reprezentativac, Stefan Savić, koji je bio izuzetno siguran.

Pokradena i Roma

Užasan dan arbitara je zaokružio Davide Masa, koji je u 87. minutu, takođe na aistenciju kolege iza gola, sudio nepostojeći penal Leandra Kastana nad Robertom Pereirom.

Antonio di Natale je "panenkom" prevario Martena Stekelenburga i donio Udinezeu pobjedu u Rimu.

Roma je na "Olimpiku" opet vodila 2:0, i ponovo je izgubila 3:2, isto kao protiv Bolonje u 3. kolu...

U večernjem terminu igrao je i Napoli, koji je bez Edinsona Kavanija savladao Kjevo sa 1:0.

Zasluženu pobjedu protiv rivala koji nije imao ni šut u okvir gola donio je Marek Hamšik u 58. minutu.

Rezultati

NAPOLI - KJEVO 1:0

Hamšik 58.

ROMA - UDINEZE 2:3

Lamela 22, 24 - Domici 32, Di Natale 50, 88 (penal).

BOLONJA - INTER 1:3

Kerubin 58 - Ranokja 27, Milito 53, Kambijaso 64.

FIORENTINA - LACIO 2:0

Ljajić 45+1, Toni 90.

PESKARA - ATALANTA 0:0

SAMPDORIJA - KALJARI 0:1

Desena 46.

TORINO - PARMA 1:3

Baša 90+2 - Sansone 72, Amauri 73, Rozi 88.

KATANIJA - JUVENTUS 0:1

Vidal 57.

SUBOTA

MILAN - ĐENOVA 1:0

SIJENA - PALERMO 0:0

Galerija

Bonus video: