Dvadeset peta godišnjica zlata “Čileanaca”

Selektor Mirko Jozić u Čile je poveo pet Crnogoraca - Predraga Mijatovića, Dragoja Lekovića, Ranka Zirojevića, Branka Brnovića i Slavišu Đurkovića
82 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 09:59h

Na današnji dan prije 25 godina omladinska fudbalska reprezentacija SFR Jugoslavije postala je prvak svijeta u Čileu.

Legendarna generacija u finalu je savladala Zapadnu Njemačku sa 5:4 poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca.

U regularnom toku bilo je 1:1, nakon golova Zvonimira Bobana u 85. i Marsela Vitečeka u 87. minutu. Na putu do finala redom su padali Čile (4:2), Australija (4:0), Togo (4:1), Brazil (2:1) i Istočna Njemačka (2:1).

Selektor Mirko Jozić u Čile je poveo pet Crnogoraca - Predraga Mijatovića, Dragoja Lekovića, Ranka Zirojevića, Branka Brnovića i Slavišu Đurkovića.

Na spisku je bilo još 13 igrača: Robert Jarni, Dubravko Pavličić, Slavoljub Janković, Igor Štimac, Zoran Mijucić, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Milan Pavlović, Tomislav Piplica, Davor Šuker, Gordan Petrić, Pero Škorić i Dejan Antonić.

Ovoj generaciji pripadali su i Siniša Mihajlović i Vladimir Jugović, ali oni nisu učestvovali u osvajanju trofeja. Jugovića je povreda spriječila da putuje sa ekipom, a Mihajlovića je selektor Jozić izostavio.

Sadašnji selektor Srbije je pričao da je to kazna jer nije prešao u Dinamo iz Zagreba, ali se kako kaže, kasnije osvetio pobijedivši sa Crvenom zvezdom Kolo Kolo u finalu Interkontinentalnog kupa sa 3:0. Na klupi čileanske ekipe tada je bio upravo Jozić.

Za najboljeg igrača šampionata proglašen je Prosinečki. Viteček je sa sedam golova bio najbolji strijelac, ispred Šukera koji je postigao jedan manje.

Crnogorci su bili veoma zapaženi - Leković je bio neprikosnoven na golu, Mijatović je igrao sve utakmice osim finala i upisao tri pogotka, a po jednom su bili precizni Brnović (pet mečeva) i Zirojević. Njih dvojica su bili strijelci i u penal seriji u finalu koje je igrano pred 65 hiljada ljudi.

Bonus video: