Platini: Uefa čini sve što može u borbi protiv rasizma

"To nije jednostavan problem, ali radimo sve što je u našoj moći da iskorenimo rasizam sa naših stadiona", rekao je Platini u Parizu
1 komentar(a)
Mišel Platini, Foto: REUTERS
Mišel Platini, Foto: REUTERS
Ažurirano: 23.10.2012. 16:51h

Predsjednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini izjavio je danas da to tijelo radi sve što može u borbi protiv rasizma.

"Finansiramo mnogo saveza i pomažemo im u borbi protiv rasizma. To nije jednostavan problem, ali radimo sve što je u našoj moći da iskorenimo rasizam sa naših stadiona", rekao je Platini u Parizu.

Uefa je prošle nedjelje pokrenula disciplinske postupke protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS) i Fudbalskog saveza Engleske (FA) poslije incidenata u Kruševcu nakon utakmice mladih reprezentacija te dvije zemlje.

Štoper Engleske Deni Rouz požalio se poslije meča da je vrijeđan na rasnoj osnovi tokom cijele večeri. Poslije završetka utakmice, on je dobio crveni karton zato što je šutnuo loptu u publiku i nepristojno gestikulirao prema tribinama.

Britanska vlada i FA zatražili su poslije meča velike kazne za Srbiju. Osim istrage Uefe, vlada Srbije najavila je policijsku istragu o rasističkom navijanju i tuči poslije meča.

"Što se tiče utakmice između Srbije i Engleske, dobićemo izvještaje delegata, izvještaj sudija i ljudi koji su bili tamo. Imamo televizijske snimke. Disciplinska komisija će to riješiti", rekao je Platini.

FSS je optužen zbog nedoličnog ponašanja i uvreda na rasnoj osnovi upućenim engleskim igračima još od prije početka utakmice. Oba saveza su, međutim, optužena za "nedolično ponašanje" zbog koškanja koje je izbilo na terenu poslije utakmice koju je Engleska dobila sa 1:0 i plasirala se na EP 2013.

Slučaj će biti pregledan na sastanku disciplinske komisije 22. novembra.

"Često imamo takve slučajeve u brojnim zemljama. Pokušavamo da se borimo protiv toga. Ovo je prava borba, koju vodimo mnogo godina", rekao je Platini.

Uefa je 2007. godine kaznila FSS sa 24.000 evra zato što su navijači na rasnoj osnovi vrijeđali igrače mlade reprezentacije Engleske. Platini je nagovijestio da kazna može biti daleko oštrija od finansijske.

"Prije više od godinu dana dali smo ozbiljan žuti karton Hrvatskoj i Srbiji, i videćemo šta će komisija odlučiti. Ali, istina je da nas taj problem izuzetno brine. Teško je sve to ukloniti sa stadiona. Nije lako, ali radimo šta možemo", rekao je Platini.

Bonus video: