Tata-Mata i maestralni Džeko

Edin Džeko ušao u igru u 78. minutu i golovima u 80. i prvom minutu sudijske nadoknade, donio Sitiju preokret sa igračem manje na gostovanju Vest Bromviču...
2 komentar(a)
Džeko, Foto: Beta/AP
Džeko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.10.2012. 16:42h

Preokreti vodeće trojke, Čelzija, Junajteda i Sitija, obilježili su 8. kolo Premijer lige.

Najveću pobjedu zabilježio je Čelzi, u gostima protiv Totenhema, dok je Sitijev preokret bio najglamurozniji - aktuelni šampion gubio je na gostovanju VBA do 80. minuta, i imao igrača manje, a onda je sa dva gola Edina Džeka slavio veliku pobjedu.

Bosanac je, interesantno, ušao u igru u 78. minutu, kao očajnički potez Roberta Manćinija.

- Pogledajte samo Edinovu karijeru u Sitiju, koliko je značajnih golova postigao. Sjećam se golova u Blekburnu prošle sezone, ili onog izjednačujućeg protiv Kvins Parka, prije nego što nam je Aguero donio titulu - prokomentarisao je Manćinijev pomoćnik, Dejvid Plat.

Italijan se nije pojavio na konferenciji i time izbjegao odgovor na pitanje zašto Džeko nema veću minutažu.

Prvi gol nekadašnji špic Volfsburga dao je glavom nakon kornera, a drugi poslije kontranapada, kada je devet fudbalera Vest Bromiča otišlo u napad da iskoriste brojčanu prednost (crveni karton Milnera u 23. minutu).

- Možda je to bila greška - pojurili smo po pobjedu, umjesto da sačuvamo bod. Rizikovali smo, imali smo igrača više - očajavao je trener VBA Stiv Klark.

Vejn Runi je postigao 200. gol za Mančester junajted u trijumfu nad Stoukom (4:2), ali je predstava na “Old trafordu” ostala u sjenci onog što se dešavalo prije i nakon meča - štoper domaćih Rio Ferdinand odbio je da na zagrijavanju obuče specijalnu majcu i time podrži akciju “Kick it out” (u prevodu “odstranite ga”), namijenjenu borbi protiv rasizma.

- Rio me je razočarao i osramotio i vjerujte mi da će odgovarati zbog toga - izjavio je Aleks Ferguson, prenosi BBC.

Zanimljivo da je pored Ferdinanda istu stvar uradio i igrač Redinga, Džejson Roberts.

Na “Vajt hart lejnu” u sjevernom Londonu nije bilo pobunjenika. Čelzi je protiv Totenhema prvo vodio, pa gubio, a onda spektakularnim preokretom u drugom poluvremenu slavio sa 4:2 i sačuvao prvo mjesto.

- Pokazali smo i snagu i karakter. Osim deset minuta u drugom poluvremenu, sve je bilo u našu korist - bio je oduševljen trener Čelzija Roberto di Mateo.

Inspirator preokreta (od 1:2 do 4:2) bio je briljantni Huan Mata, koji je u nastavku postigao dva gola i asistirao Staridžu.

- Nema šta, komplimenti Čelziju - kazao je Andre Viljaš-Boaš, koji je prvi put vodio Totenhem protiv svog nekadašnjeg kluba.

Rezultati

Totenhem - Čelzi 2:4

Galas 47, Defo 54 - Kejhil 17, Mata 66, 69, Staridž 90+2

Fulam - Aston Vila 1:0

Berd 84

Liverpul - Reding 1:0

Sterling 29

Mančester junajted - Stouk 4:2

Runi 27, 65, Van Persi 44, Velbek 46 - Runi 27 (autogo), Kajtli 59

Svonsi - Vigan 2:1

Ernandez 65, Miču 67 - Bojs 69

VBA - Mančester siti 1:2

Long 67 - Džeko 80, 90+3

Vest Hem - Sautempton 4:1

Nobl 46, 72 (penal), Nolan 48, Maiga 87 - Laljana 63

Norič - Arsenal 1:0

Holt 19

Sjutra

Sanderlend - Njukasl

KPR - Everton

Bonus video: