Lućano Spaleti: Crna Gora je zemlja talenata

Italijanski trener govori o Mirku Vučiniću, Luki Đorđeviću, "sokolima", Zenitu
91 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2012. 15:12h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kada bi jednom riječju morao da se opiše Lućano Spaleti, odabrana riječ neminovno bi bila - gospodin. Na to ukazuju sve njegove osobine - smirenost, pokreti, svaka riječ pažljivo odabrana, bez ijednog nagovještaja nervoze ili nekog drugog negativnog osjećanja.

Sve te osobine krase čovjeka čija je Roma svojevremeno igrala možda i najljepši fudbal u Evropi, koji je prethodne dvije godine sa Zenitom pokorio Rusiju, i koji očigledno namjerava da u dogledno vrijeme to isto napravi i u Evropi. Sve to, takođe, doprinijelo je besprekornom imidžu Spaletija u Sankt Peterburgu i učinilo ga miljenikom kako navijača, tako i svih u Zenitu, od igrača do uprave kluba.

Spaleti sa izvještačem "Vijesti"

Naravno, besprekoran je i njegov profesionalizam, uostalom pokazao je to radeći sa Totijem, De Rosijem, Akvilanijem u Romi, sada su pod njegovom dirigentskom palicom ruski reprezentativci Keržakov, Fajzulin, Širokov, Zirjanov, Denisov, Bistrov, Malafejev, Anjukov, Janbajev, pa ovog ljeta pristigle zvijezde svjetskog fudbala Brazilac Hulk i Belgijanac Vicel... Zato i ne čudi što ga je Fifa uvrstila među kandidate za najboljeg trenera svijeta za 2012. godinu.

U Romi je radio sa Mirkom Vučinićem, ovog ljeta u Rusiju je doveo jednog od naših najvećih talenata, Luku Đorđevića, tako da se mogao steći utisak kako Italijan ima mnogo povjerenja u crnogorski fudbal, što je on i potvrdio u intervjuu za „Vijesti”, u trening kampu Zenita uoči prvenstvene utakmice sa Kubanom iz Krasnodara.

  • Ušli ste u odabrano društvo kandidata za najboljeg trenera Fife, između ostalih sa Murinjom, Fergusonom, Gvardiolom... Kako to komentarišete?

Ne znam ništa o tome, prvi put to čujem od Vas. Gdje je to napisano?

  • Na sajtu Fife, Zenita... Nalazite se među 33 kandidata.

Ma, ne pridajem tome neki veliki značaj.

  • Ruska Premijer liga je već među najjačima u Evropi, pokazuju to i rezultati na početku ovogodišnjeg prvenstva. Kako je Vi ocjenjujete?

Slažem se sa tom konstatacijom. Ima ekipa sa važnim evropskim rejtingom. Nažalost, još se rezultatski nijesu potvrdile u evropskim kupovima, ali se svakako radi o odličnim ekipama.

  • Kandidata za titulu je nikad više?

To je tačno, jer su mnogi klubovi napredovali, radili su dobro. Sad imamo šest-sedam klubova koji konkurišu za titulu.

  • Kakvi su ciljevi Zenita u Ligi šampiona?

Da prođemo grupu.

  • Čini se da Zenit postaje veliki klub na duže staze, sa jasnom strategijom.

Po mnogim stvarima se vidi da Zenit želi da radi na pravi način kada je budućnost kluba u pitanju. Zenit ulaže sredstva, pravi važan sportski centar u kojem se može raditi kada su napolju teški klimatski uslovi, velika hladnoća. Uz to, kupili smo nekoliko velikih, veoma dobrih i važnih igrača, radimo na podizanju kvaliteta mlađih kategorija. Ja sam ubijeđen da sa osobom kao što je Aleksej Miler (generalni direktor i potpredsjednik Upravnog odbora Gasproma, op.a.) i sa predsjednikom kakav je Aleksandar Djukov, Zenit ima sigurnu budućnost.

  • Do sada ste kazali puno lijepih stvari o Luki Đorđeviću. Koje su mu vrline, a šta mora da popravi?

Zna da igra fudbal, ima kvalitet, tehniku, osjećaj za gol. Veoma dobro zna gdje se nalazi gol, zna gdje i kako treba da šutira da bi zatresao mrežu. Mora da napreduje na fizičkom planu, jer u današnjem fudbalu ko nije fizički maksimalno spreman može da poništi tehničke kvalitete. Fizička strana igrača je veoma važna. U svakom slučaju, Đorđević ima sigurnu i lijepu budućnost pred sobom.

  • Trenirali ste Mirka Vučinića u Romi, koje su im sličnosti a koje razlike?

Vučinić je jedinstven igrač, sa nevjerovatnim talentom i kvalitetom. Sada kada je, odlaskom u Juventus, napredovao na karakternom planu, igra sa više kontinuiteta, više je psihički prisutan na utakmici kada je u pitanju posao koji treba da se odradi. U svakom slučaju, radi se o jednom od najboljih evropskih igrača. Đorđević je još mlad igrač sa važnim kvalitetima, ali još treba da napreduje, treba mu još vremena da stekne iskustvo da bi ga mogli porediti sa Vučinićem.

  • Pratite li reprezentativni fudbal?

Kad god mogu, pratim sve reprezentacije.

  • Šta mislite o reprezentaciji Crne Gore sa Vučinićem, Jovetićem, sada i Đorđevićem?

U Crnoj Gori se u kontinuitetu rađaju veliki talenti. Po meni, ako se stvore uslovi da reprezentacija radi na pravi način, Crna Gora će imati mogućnost da uvijek ima reprezentaciju na nivou. Jer, igrače ima. Osnovno je, dakle, da se svim tim talentima stvore uslovi da mogu da napreduju, zaključuje Spaleti.

Lična karta

Lućano Spaleti je rođen 7. marta 1959. godine u Ćertaldu, gradiću u Toskani, udaljenom 50 kilometara od Firence, a svega 24 od Empolija, grada u kojem je završio igračku i počeo trenersku karijeru.

Kao igrač je nosio dresove lokalnog Ćertalda i nižerazrednih klubova Kojopelija, Kastelfiorentina, Entele, Specije, Vijaređa i Empolija, a nikada nije nastupao ni u Seriji B, ni u eliti. Karijeru je završio u Empoliju u sezoni 1992/1993. gdje mu je trener bio Franćesko Gvidolin.

Već poslije šest kola naredne sezone na klupi je naslijedio Lućana Donatija i ubrzo u orbitu lansirao Vinćenca Montelu. Iako je „aeroplanino” na ljeto 1995. otišao u Đenovu, uslijedili su zlatni dani Empolija - 1996. se klub u kojem je igrao Alesandro Birindeli, a stasavao Antonio di Natale, vratio u Seriju B, a već naredne godine je izborio plasman u Seriju A.

Napustio je Empoli na kraju sezone 1997/98. i preuzeo Sampdoriju. Epizoda u Đenovi kratko je trajala, baš kao i u Veneciji, sa kojom je ispao iz lige. Kratko se zadržao u Udinezeu, a potom i u Ankoni.

Uslijedio je povratak u Udine, koji ga je vinuo u elitu, jer je sa „zebrama” izborio istorijsko 4. mjesto i nastup u Ligi šampiona. Od 2005. do 2009. bio je trener Rome, sa kojom je osvojio dva Kupa Italije, jedan nacionalni Superkup i tri puta bio drugi u šampionatu iza Intera (jednom je titula oduzeta Juventusu).

Loš start sezone 1. septembra 2009. koštao ga je odlaska iz kluba u kojem je od 2006. sarađivao sa Mirkom Vučinićem, a 11. decembra 2009. je preuzeo Zenit i osvojio dvije titule, Kup i Superkup Rusije.

Galerija

Bonus video: