Kako je lijepo sad biti Crnogorac u Ukrajini

Pomoćni trener me je pitao koliko imamo stanovnika, milion ili dva? Kada sam mu odgovorio da imamo 650 hiljada, nasmijao se i prokomentarisao: “Pa kako onda mislite da nas pobijedite"
74 pregleda 9 komentar(a)
Ukrajina - Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ukrajina - Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.10.2012. 13:34h

Mirko Raičević, nekadašnji kapiten Budućnosti i crnogorski reprezentativac, sada vezista ukrajinskog prvoligaša Zakarpati, dobio je u srijedu ujutru aplauz saigrača i stručnog štaba kada se pojavio na treningu.

Razlog je, jasno, velika pobjeda Crne Gore na Olimpijskom stadionu u Kijevu, ali i “priča” koja je prethodila utakmici u Kijevu.

"Oni su, jasno, bili veliki optimisti i tvrdili su da će dobiti utakmicu, a ja sam bio ubijeđen da nema šansi, već da će Crna Gora izvući makar neriješeno. Gledali su me čudno, skoro da su mi se smijali. Tvrdio sam da Ukrajina nije u dobrom momentu, da je umorna i destabilizovana remijem u Moldaviji, da je problem što nema selektora, te da Crna Gora ima kvalitet", kaže Raičević, navodeći da je najinteresantniju diskusiju imao sa pomoćnim trenerom:

- Pitao me je koliko imamo stanovnika, milion ili dva? Kada sam mu odgovorio da imamo 650 hiljada, nasmijao se i prokomentarisao: “Pa kako onda mislite da nas pobijedite”, kaže Raičević.

A ujutru...

"Dočekali su me aplauzom, svi saigrači i stručni štab. Trener Oleksandar Sevidov, koji je gledao uživo utakmicu, pohvalio me je javno pred svima, naravno i Crnu Goru. Baš se lijepo osjećam ovih dana ovdje u Ukrajini", kaže fudbaler koji bio u prvoj postavi prvog crnogorskog fudbalskog tima, marta 2007. godine protiv Mađarske.

Ukrajina je otpisana iz borbe za Mundijal, ubijeđen je Raičević, iako mnogi tvrde suprotno.

"Mediji puno kritikuju ekipu, i individualno i pojedinačno, navode da su najviše razočarali oni od kojih se najviše očekivalo, Jarmolenko i Konopljanka. Oni će sada dobiti novog selektora i već će početi da se spremaju za naredne kvalifikacije. Mislim da imaju minimalne šanse da se oporave nakon ova dva šoka, protiv Moldavije i Crne Gore. Vrlo moguće da će Ukrajina biti opasna do kraja, da će nekom pomrsiti račune. Možda to bude baš Poljska, što bi pomoglo Crnoj Gori. Ali, ubijeđen sam da Ukrajinci više ne konkurišu za jedno od prva dva mjesta", kaže Raičević.

U ukrajinskim medijima - superlativi o Crnoj Gori.

"Žao mi je što Jovetić nije dao onaj penal, bilo bi još zvučnije, ali niko od ukrajinskih medija ne piše da je Crna Gora dobila slučajno ili nezasluženo. Svi pišu o maloj zemlji i velikoj ekipi, koja je nevjerovatnom borbenošću nadoknadila svaki nedostatak i kaznila ukrajinske propuste", zaključuje Raičević.

Bonus video: