Milačić: Ovo je pravi model, treba ga još usavršavati

Fudbal je kompleksan i ako postavite dobru taktiku ne znači da ćete dobro funkcionisati i dobiti meč. Stručni štab je napravio sjajnu atmosferu u timu, bez nje vam je svaka taktika uzalud
56 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2012. 11:58h

Crna Gora je u petak u Kijevu igrala u idealnom modelu koji treba češće koristiti, ali ga i dodatno usavršavati, smatra Brano Milačić u analizi partije u Ukrajini.

"Ovo je način na koji treba da igramo, čak i u Podgorici. Naravno, ne uvijek, nećemo kući sa San Marinom da se branimo, nećemo ni protiv Moldavije, ali da je ovo sistem koji je jedini pravi za našu reprezentaciju, to sam rekao i prije utakmice", kaže Milačić.

Postava sa duplim blokom koji počinje na sredini terena, te samo dva fudbalera koji su izraziti ofanzivci, bila je crnogorska postava na Dnjepru.

Za neke ekipe to je premalo da se postigne gol, ne i za Crnu Goru, koja ima klasu u napadu da i sa tri dodira dođe do protivničke mreže, čak i bez Mirka Vučinića. Vidjelo se to u 45. minutu - Zvrotić do Jovetića, Jovetić do Damjanovića, Damjanović u mrežu - mat u tri poteza, Ukrajina je kapitulirala.

"To je sistem igre koji se još prije dvije godine pokazao kao pravi, ali je i Zlatko Kranjčar u jednom momentu od njega odustao, mislim na utakmicu u Velsu, ni tada mi nije bilo jasno zbog čega", kaže Milačić.

Taktiku koju je tokom prošle sedmice uigravao Branko Brnović sa svojim stručnim štabom, a koju su svakog dana podržavali i mediji, lansirala je Crnu Goru u orbitu nakon velike pobjede u Ukrajini.

Ipak, sama taktika ne bi bila dovoljna za pobjedu, da nije bilo još nekih stvari, smatra Milačić.

"Fudbal je kompleksan i ako postavite dobru taktiku ne znači da ćete dobro funkcionisati i dobiti meč. Stručni štab je napravio sjajnu atmosferu u timu, bez nje vam je svaka taktika uzalud. Dalje, igrači imaju nevjerovatnu kompaktnost i zajedništvo. Momenat kada Damjanović ljubi grb nakon što je postigao gol najbolje govori kakav fudbaleri imaju odnos prema dresu i prema državi", smatra Milačić.

Sve linije crnogorskog tima su na Olimpijskom stadionu u Kijevu funkcionisale perfektno.

"Mislim da smo ovako dobro odigrali još smo protiv Engleske na Vembliju. Savić i Zverotić su potpuno blokirali našu desnu stranu i po njoj Ukrajinci bili bezopasni. Jovanović je malo slabije počeo, ali kako se odvijao meč i on je rastao. Pomenuo bih i izvanrednog Volkova, koji nije samo dao jak doprinos u defanzivi, već je učestvovao i naprijed, mislim da je ovo njegova najbolja partija", kaže Milačić i nagašava:

"Potpuno je logično i normalno da, kada imate tako zahtjevnu defanzivnu postavku, pravite greške u otvaranju napada. Jer, kada bi i to imali - onda protivncima ne bi bilo spasa. Damjanović je bio neumoran tokom cijelog meča, a poseban doprinos dala je trojka na sredini, Peković, Drinčić i Zverotić. Posebno bih istakao Pekovića, koji me je iznenadio sjajnom partijom. Čuo sam da je nakon prošlih kvalifikacija razmišljao da se povuče iz reprezentacije, dobro je što to nije uradio", kaže Milačić.

Po treneru Mogrena, nedostajao je samo malo zdraviji Stevan Jovetić.

"Pet dana nije trenirao, to je ostavilo traga. Da je bio u punom trenažnom procesu pred utakmicu, mi bismo Ukrajinu ubjedljivije dobili".

Za kraj, poruka:

"Sada treba igrače i stručni štab ostaviti na miru, dovoljno je što su nas ubijedili da mogu. Ne treba zaboraviti da imamo malo fudbalera, a puno žutih kartona, što bi mogao da bude problem. Ne treba nam euforija, na treba spominjati da smo već u Brazilu, još smo daleko od toga", kazao je Milačić, a onda nije izdržao da ne kaže u svom stilu:

"Nadam se da ću kao navijač za dvije godine putovati u Brazil pod stare dane!"

Tri špica su promašaj

Igra sa tri napadača, sa kojim je Crna Gora nastupila protiv Češke u Pragu u prvom meču baraža (u revanšu čak sa četiri, kada je jurila dva gola minusa), model je od kojeg treba da se odustane, osim na mečevima sa San Marinom, smatra Brano Milačić.

"Biću potpuno otvoren, iako u Crnoj Gori ne valja kada ste potpuno otvoreni - igra sa tri špica je potpuni promašaj, bez obzira na to što imamo puno kvalitetnih igrača u napadu", kaže Milačić.

Galerija

Bonus video: