Brazil 2014: Nacionalna tragedija

Njemačka 4. put postala prvak svijeta, a Brazilci nikada neće zaboraviti debakl u polufinalu od 7:1. Mesi u suzama završio Mundijal, a Španija je morala kući već poslije grupne faze

9893 pregleda 1 komentar(a)
Njemci su se četvrti put popeli na svjetski tron, Foto: Beta/AP
Njemci su se četvrti put popeli na svjetski tron, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.11.2022. 13:32h

Brazil je tek drugi put u istoriji dobio organizaciju Svjetskog prvenstva, a da je mogao da pretpostavi da mu se sprema sličan scenario kao 1950. kada mu je snove srušio Urugvaj, vjerovatno bi uradio sve da odbije domaćinstvo i makar prolongira katastrofu.

Ali, u fudbalu ništa nije slučajno - Urugvaj je tada priredio fudbalsku tragediju na brazilskoj Marakani kada je osvojio titulu, a nešto slično je prije četiri osam uradila Njemačka. Ugasila je euforiju u zemlji kafe i fudbala na najsuroviji mogući način - pobjedom od čak 7:1 u polufinalu.

“Fudbal u Brazilu je umro”, bio je samo jedan od naslova tamošnjih medija poslije najtežeg poraza u istoriji.

Fudbal je učinio da to bude dan žalosti u Brazilu, a Njemačka je samo na sebi svojstven (njemački) način pokazala Brazilcima gdje se u tom momentu nalaze.

Čak je u jednom trenutku i “spustila gas”, inače je utisak da je mogla da postigne 10 golova.

- To što smo u finalu je velika stvar, ali žao mi je što je ispalo baš ovako - bio je iskren njemački vezista Toni Kros, strijelac dva gola u polufinalu.

Pored njega, dvostruki strijelac je bio Andre Širle, a pogađali su i Tomas Miler, Miroslav Klose i Sami Kedira.

Brazilski debakl je bio tema broj jedan, o njemu će se pisati i za 100 godina, ali Njemci nisu zaslužni samo za to. Postali su prvaci svijeta pobjedom nad Argentinom i učinili su da suze lije i Lionel Mesi, koji nikada nije bio bliži tituli na Mundijalu.

Mesi je u Brazilu želio da dostigne visine Dijega Maradone, a probaće opet i sada u Kataru - posljednji put...

Visine je prije osam godina dohvatio Mario Gece i bio junak finala - Mundijal u Rusiji 2018. gledao je na TV-u, jer više nije ni sjenka asa kakav je nekad bio, ali ga je Hansi Flik uprkos tome uvrstio u spisak putnika za Katar.

Njemačka je do titule u Brazilu stigla bez poraza. U grupi je pobjeđivala Portugal (4:0), SAD (1:0), te remizirala sa Ganom (2:2), dok je u nokaut fazi bila bolja od Alžira (2:1, poslije produžetaka), Francuske (1:0), kao i Brazila (7:1) i Argentine (1:0, nakon dodatnih 30 minuta).

Mundijal u Brazilu će ostati upisan i po tome što je okončao i jednu slavnu epohu - špansku. Španija je na SP stigla kao apsolutni fudbalski vladar planete (osvojila je EP 2008. i 2012, te Mundijal 2010), ali je kofere morala da pakuje već u grupi.

Poniženje protiv Holandije (5:1), pa poraz od Čilea (2:0) učinili su da Visente del Boske pod stare dane doživi najveći šamar u trofejnoj karijeri.

Razočarali su i Italija i Engleska (grupu su prošli Kostarika i Urugvaj), ali sva dešavanja na terenu u toj grupi ostala su u sjenci duela Luisa Suaresa i Đorđa Kjelinija.

Napadač Urugvaja je ujeo defanzivca “azura” za rame, a dva dana kasnije je kažnjen najvećom suspenzijom u istoriji mundijala. Morao je da pauzira devet mečeva, nije igrao do kraja Svjetskog prvenstva, a preskočio je i Kup Amerike 2015.

Prvi put je na velikom takmičenju bila i Bosna i Hercegovina. Pod komandom Safeta Sušića u grupi je pobijedila Iran, a izgubila od Argentine i Nigerije...

Bonus video: