Damjanović: Hvala vam što ste me čekali tri godine

"Prošlo je tri godine od kada sam pogodio posljednji put, šta reći osim hvala na čekanju, nadam se da će biti još puno golova u budućnosti", rekao je Damjanović
84 pregleda 18 komentar(a)
Damjanović, Foto: Beta/AP
Damjanović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.10.2012. 14:25h

Tri godine se čekao gol Dejana Damjanovića u reprezentaciji. Igrač koji svaki reprezentativni termin prevali po 10 hiljada kilometara, često i da bi ostao na klupi, dočekao je trenutak da pokaže klasu koja nikad nije bila sporna.

I kakav je trenutak “odabrao” napadač Seula. Gol u Ukrajini definitivno je jedan od najvažnijih u petogodišnoj istoriji crnogorskog tima.

"Prošlo je tri godine od kada sam pogodio posljednji put, šta reći osim hvala na čekanju, nadam se da će biti još puno golova u budućnosti - bila je prva impresija Dejana Damjanovića nakon veličanstvene pobjede".

Trijumf u Ukrajini nije značajan samo zbog tri boda, tvrdi 31-godišnji napadač.

"Osjećaj je nevjerovatan, ovakva pobjeda se čekala. Ne samo da smo pokazali da možemo da igramo protiv direktnog rivala na njegovom terenu, već nam nisu ni šutnuli na gol za 90 minuta, a mi smo još promašili penal. Ipak, najvažnije je da smo uhvatili veliku priliku, nadam se da ćemo je iskoristiti protiv San Marina i Moldavije, te da ćemo nastaviti kako smo počeli u kvalifikacijama", dodaje Damjanović.

Bila je to šansa koju je Crna Gora bila spremna da čeka do 90. minuta, ali se dogodila u samom finišu prvog poluvremena. Svako je odradio svoj dio posla - Zverotić je presjekao akciju, Jovetić vrhunski asistirao, a Damjanović hladnokrvno realizovao.

"Prvo želim da se izvinim, oklizao sam se makar 15 puta tokom meča. Ne znam šta je bio problem, noć ranije nije bilo toliko klizavo, a na utakmici sam svaku drugu proklizao. Ali, u tom trenutku sam imao vremena, Ukrajinci su pokušali da naprave neku ofsajd zamku, nisam ni vidio momka koji je bio iza mene, sačekao sam golmana da padne i plasirao loptu. Možda je izgledao rutinski, ali nije baš tako lako kada ideš sam na golmana, na 0:0. Takvu priliku moraš da iskoristiš", ističe Damjanović.

Prošla su tri kola kvalifikacija, a Crna Gora je pobjedom na terenu direktnog konkurenta odmah lansirana u orbitu.

"Ništa nije gotovo, ali ja sam još nakon što nam je Poljska otkinula bodove rekao da moramo i mi nekom da ih otkinemo na strani. I najbolje je ovako, da u susretu sa direktnim rivalom dobijemo pravi vjetar u leđa. Ukrajinci su sada u nokdaunu i stvarno imamo šansu da ako dobijemo Moldaviju i San Marino, čak i sa bodom protiv Engleske osiguramo mirniji tok kvalifikacija. Važno je da se skoncentrišemo na našu igru, da ne moramo da brinemo o ostalima", zaključio je Damjanović.

Vučinić: Svi smo pomagali odbrani

Mirku Vučiniću je bilo dovoljno i 10-ak minuta da pokaže klasu. Lopta je u finišu kod kapitena bila sigurna kao u sefu, a zaradio je i “pametni” žuti karton, parni, koji će “očistiti” protiv San Marina.

"Osvojili smo tri boda na strani, puno smo srećni i zadovoljni. Ne treba otpisati Ukrajince, ima još puno da se igra. Najvažnije je da ostanemo koncentrisani i da igramo kao što smo igrali do sad", kazao je as Juventusa.

Crna Gora je briljirala u defanzivi, zahvaljujući i napadačima, koji su se vraćali nazad. - Kada ne primiš gol, završio si pola posla. Defanziva je bila sjajna, ali nisu odigrali dobro samo igrači u odbrani, već i svi mi koji smo pomagali odbrani. Na pitanje kakva je bila atmosfera u svlačionici nakon meča, Vučinić je odgovorio uz osmijeh:

"Vrhunska, ali da ne pričamo detalje".

Božović: Pročitali smo ih

Mladen Božović je bio siguran na golu, ali mu je odbrana značajno olakšala posao. Baš kao i ukrajinski fudbaleri, koji su mahom pucali pravo u njega.

"Bilo je šuteva sa distance, ali svi su išli pravo u mene. Oni su najveću priliku imali tek u 92. minutu. Odigrali smo fenomenalnu utakmicu protiv jake Ukrajine. Fantastično smo ih pročitali, analizirali. Imali smo sreću da prvi postignemo gol, jer tada smo mnogo jači. U drugom poluvremenu smo ih malo sačekali, pokušali iz kontre. Mogli smo i prije da zaokružimo pobjedu, imali smo penal i nekoliko šansi, ali zadovoljni smo, idemo dalje", rekao je Božović, priznavši da je prije meča bio zadovoljan i bodom. - Željeli smo bod, osvojili sva tri. Nadam se da ćemo ovo iskoristiti na pravi način.

Volkov: Presudila taktika i disciplina

I Vladimir Volkov bio je u službi defanzive. Baš kao i ostali fudbaleri, odradio je sjajan posao.

"Prethodnih dana obratili smo pažnju na taktičku disciplinu, na utakmici smo to fantastično sproveli. Mislim da smo ispoštovali svaki dogovor i velikom borbom i disciplinom došli smo do tri velika boda. Dobili smo sasvim zasluženo, jer smo imali još šansi – Baša glavom, zatim penal, dok je Ukrajina napadala jalovo", kazao je Volkov.

Bonus video: