Staklena kupola u vazduhoplovnom centru Rusije

Predstavljamo stadione i gradove domaćina Mundijala - “Samara arena” u Samari je stadion koji je dizajnom prilagođen okruženju, inspirisan tematikom u vezi sa svemirskim istraživanjima, koja o ovom gradu na Volgi imaju dugu tradiciju
0 komentar(a)
Samara, Foto: Fifa
Samara, Foto: Fifa
Ažurirano: 13.06.2018. 02:34h

Volga je najduža rijeka u Evropi, a Samara najveći i najprometniji grad na Volgi.

Poznat i kao ruski vazduhoplovni centar, grad od 1,1 milion stanovnika, Samara se našla u probranom društvu od 11 ruskih gradova domaćina predstojećeg Mundijala.

Na „Samara areni“ će svoj prvi meč na Svjetskom prvenstvu odigrati Srbija, 17. juna protiv Kostarike. Tu će i jednu utakmicu igrati domaćin Rusija, protiv Urugvaja.

Podatak da će Samara organizovati po jedan duel osmine i četvrtfinala, svrstava grad na Volgi među tri najznačajnija domaćina Mundija, ako postoji takva kategorija - naravno, iza Moskve i Sankt Peterburga, malo ispred Sočija, Kazanja i Nižnjeg Novgoroda, a posebno ispred Kalinjingrada, Rostova, Jekaterinburga, Volgograda i Saranska.

KOSMOS ARENA I KRILA SOVJETOV

Sve to zahvaljujući impresivnoj „Kosmos areni“ (za vrijeme Mundijala zvaće se „Samara arena“), kapaciteta 45 hiljada mjesta.

Stadion je građen od juna 2015. do decembra 2017. godine i dizajnom je prilagođen okruženju, inspirisan tematikom vezanom za svemirska istraživanja, koja u Samari imaju dugu tradiciju.

Teren i tribine tako su pokriveni staklenom kupolom maksimalne visine 60 metara.

Laka metalna konstrukcija sastoji se od nosećih stubova, koji obezbjeđuju pokrivenost svakog dijela tribina.

Tokom noćnih utakmica pale se svjetla na cijeloj konstrukciji stadiona, naglašavajući fenomenalan dizajn.

„Samara arena“ je izgrađena u okviru Radio-centra, na najvišoj tački u gradu, gdje je još 1952. godine počelo emitovanje kratkim talasima.

Da je mnogo toga u Samari u vezi sa vazduhoplovstvom i svemirskim istraživanjima, govori i ime kluba koji će koristiti stadion nakon Mundijala - u pitanju je, naravno, FK Krila sovjetov.

STALJINOV BUNKER I RAKETNI NOSAČ SOJUZ

Tokom Drugog svjetskog rata, Samara je bila „rezervna prijestonica“ Rusije, tamo su premještena sva vladina i diplomatska predstavništva kada su Njemci ugrozili Moskvu.

Posjetioce Samare posebno privlači i masivni, 37 metara visokiStaljinov bunker, koji je pretvoren u turističku atrakciju, a tu je i prirodni rezervat Ziguljevskaja brda.

Samara je i idealna za uživanje na veličanstvenoj Volgi, širokoj u prosjeku oko dva kilometra, a ona je baš u ovom gradu vejkovima bila predmet inspiracije brojnih pjesnika i umjetnika.

Jedan od simbola Samare je i 68 metara visok, 20 tona težak spomenik reketnog nosača Sojuz, izgrađen u znak obilježavanja prvog leta Jurija Gagarina u svemir

Bonus video: