Boje umjetnosti i zanata Mordovije

Predstavljamo stadione i gradove domaćine predstojećeg Mundijala – „Mordovija arena“ u Saransku podsjeća na veliku ovalnu posudu sa prepoznatljivom paletom boja umjetnosti i zanata etnički i kulturno raznolike Mordovije
81 pregleda 0 komentar(a)
Saransk, Foto: Fifa
Saransk, Foto: Fifa
Ažurirano: 13.06.2018. 02:23h

Sa populacijom od 307 hiljada stanovnika, Saransk, glavni grad autonomne republike Mordovija, najmanji je od 11 gradova u kojima će se igrati predstojeće Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

To što je, za ruske prilike, mali grad, ne znači da nije atraktivan - Saransk je posljednjih godina redovno postizao uspjehe na takmičenjima gradova Ruske Federacije.

Smješten u centralnoj Rusiji, oko 650 kilometara istočno od Moskve, ovaj grad na basenu rijeke Volge posebno promoviše sportske aktivnosti.

Izgradnja prelijepe „Modrdovija arene“, kapaciteta 40 hiljada stolica, dala je snažan zamah u tom pravcu.

NARANDŽASTA POSUDA

Gradske vlasti Saranska angažovali su 2010. poznatog njemačkog arhitektu Tima Hupa da dizajnira novi stadion, sve u namjeri da budu među odabranim, mnogo većim i poznatijim ruskim gradovima, koji će od 14. juna do 15. jula dočekati najbolje fudbalske reprezentacije.

Sama izgradnja stadiona povjerena je lokalnoj firmi „Saransk graždan proekt“.

U samom centru grada, na obali rijeke Insar, tako je nikla džinovska ovalna posuda, sa prepoznatljivom paletom boja umjetnosti i zanata Mordovije. Dominiraju narandžasta, crvena i bijela boja.

Kapacitet stadiona na kojem će se sudariti Peru - Danska, Kolumbija - Japan, Iran - Portugal i Panama - Tunis, za potrebe Mundijala iznosi 44 hiljade stolica.

Odmah nakon Svjetskog prvenstva, stadion će biti predat na upotrebu fudbalskom klubu Mordovija, sada trećeligašu, a demontiranjem gornjih štandova kapacitet će biti smanjen na 25 hiljada mjesta i prilagođen stvarnim potrebama.

Između ostatka tribina i krova biće napravljeno šetalište - sa prostorima za maloprodaju i odmor, a objekat će po potrebi biti biti pretvaran u zatvorenu salu za košarku, odbojku i tenis.

ETNIČKA RAZNOLIKOST

Moderna Mordovija, sa Saranskom kao glavnim gradom, pažljivo čuva i štiti jedinstvene jezike i kulturu etničkih grupa Mokse i Erzije, čiji su pripadnici vjekovima živeli u ovoj oblasti.

Oni pripadaju finsko-ugarskoj grupi naroda, zajedno sa Mađarima, Fincima, Estoncima i drugima.

Saransk je, baš zbog ove etničke raznolikosti, često mjesto etnografskih i folklornih festivala, čiji je cilj očuvanje nacionalnog identiteta, kulture i običaja.

Uz sve to, Saransk je važno industrijsko sjedište Ruske Federacije.

Bonus video: