Mundijal za Zlatnu loptu

Mesi, Ronaldo, Nejmar i Salah trenutno su najveći favoriti za najveće individualno priznanje, ali će Svjetsko prvenstvo u Rusiji dati prave odgovore
94 pregleda 4 komentar(a)
Mesi, Ronaldo, Nejmar, Salah, Foto: Marca
Mesi, Ronaldo, Nejmar, Salah, Foto: Marca
Ažurirano: 12.06.2018. 14:02h

Kristijano Ronaldo je osvojio Ligu šampiona sa Realom, dok je Leo Mesi sa Barselonom dominirao na domaćoj sceni u Španiji. I jedan i drugi - uz vanserijske individualne učinke.

Mohamed Salah je, s druge strane, imao nestvarnu sezonu sa Liverpulom, pojedinačno možda čak i bolju od najboljih - Mesija i Ronalda. Malo mu je nedostajalo da sve to kruniše najvećim klupskim trofejom, a u finalu LŠ ga je zaustavila povreda.

Na kraju, Nejmar je u Pari Sen Žermenu silovito otvorio godinu, ali trajalo je samo dva i po mjeseca - i njega je povreda izbacila iz ritma.

Tri dana uoči početka 21. Svjetskog prvenstva u fudbalu, pitanje dobitnika Zlatne lopte, svjetskog fudbalera godine, sasvim je otvoreno i nema velikog i ubedljivog favorita prije početka Mundijala. Iako se pomenutoj četvorci daju mnogo veće šanse nego ostalima.

Ronaldo i Mesi su tradicionalni favoriti - dominiraju cijelu deceniju, osvojili su posljednjih deset Zlatnih lopti “Frans fudbala” (po pet). Čini se čak da Porugalcu nije bila neophodna Liga šampiona - treća zaredom - niti je Mesi morao baš onako da dominira u Primeri, da bi se kotirali tako visoko na listi.

Sve i da nisu osvojili to što su osvojili, imali bi solidne šanse da godinu završe Zlatnom loptom.

Ronaldo, ipak, ima blagu prednost, jer je Liga šampiona značajniji trofej od nacionalnog prvenstva. Mesi može da ga prestigne - ako na Mundijalu ostvari zapažen rezultat sa Argentinom.

Eventualna titula svjetskog prvaka sa “gaučosima” ne samo da bi Mesiju donijela rekordnu 6. Zlatnu loptu, već bi ga definititivno svrstala u besmrtne - među najbolje igrače svih vremena, tik uz Pelea i Maradonu.

Ronaldo je, sa te strane, rasterećeniji od Mesija, jer je već osvojio veliku titulu sa reprezentacijom (prije dvije godine bio je prvak Evrope sa Portugalom), a na Mundijalu će mu vjerovatno biti dovoljno da ostvari barem isti rezultat kao Mesi, da bi zadržao blagu prednost koju trenutno ima u odnosu na Argentinca.

Uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji, međutim, lebdi drugo pitanje - je li ovo godina u kojoj će konačno biti prekinuta decenijska dominacija asova Reala i Barselone?

Čini se da je Nejmar trenutno jedini “kapacitet” da svrgne Mesija i Ronalda. Ako Brazilce odvede do šeste titule svjetskog šampiona, uz zapažan individualni učinak, napadač Pari Sen Žermena katapulirao bi sebe u prvog favorita za dobijanje Zlatne lopte. Ne bi mu smetala ni tri mjeseca pauze zbog povrede...

Prednost Nejmara, barem u ovom trenutku izgleda tako, jeste činjenica što Brazil pred početka Mundijala izgleda sređenije i jače od Argentine i Portugala. Čini se da Nejmar ima bolje saigrače od Mesija i Ronalda, ali fudbal je igra u kojoj stvari mogu da se promijene za tren, i to nepredviđenim događajima.

Na kraju - Mohamed Salah. Pomalo nepravedno, ali Egipćanin pred Mundijal ima najmanje šanse među vodećom četvorkom, iz prostog razloga što “faraoni” nisu tim od kojeg se očekuje da naprave veliki rezultat u Rusiji.

Ako, ipak, Salah nešto uradi, i odvede svoju selekciju barem u drugu fazu (prvi preduslov je da se oporavi od povrede), a Mesi, Ronaldo i Nejmar ne ostvare očekivane rezultate sa svojim reprezentacijama, onda, ko zna, možda i Salah zadrži šansu.

Ima li petog imena?

Mundijal je najveće fudbalsko takmičenje, igra se samo jednom u četiri godine, a titula vrijedi više nego, na primjer, u Ligi šampiona, koja se igra svake sezone, iako je takođe vrlo značajna.

Svjetsko prvenstvo je takmičenje koje rađa heroje, fudbalere koji pišu istoriju, o kojima se priča i narednih 100 godina.

Mundijal u Rusiji je, s tog apsekta, definitivno vrsta takmičenja koja bi u orbitu moglo da izbaci neko peto ime, pored trenutno najvećih favorita za Zlatnu loptu: Ronalda, Mesija, Nejmara i Salaha.

Ne treba zaboraviti da Real Madrid, trostruki uzastopni prvak Evrope, u Rusiju šalje fudbalere rasute po brojim reprezentacijama: Serhija Ramosa u Španiji, Tonija Krosa u Njemačkoj, Luku Modrića u Hrvatskoj, pa Brazilca Marsela i mnoge druge.

Možda se među njima krije i novi dobitnik Zlatne lopte “Frans fudbala”.

Bonus video: