Put do Brazila sada je kraći za pola

Ovo je bila takmičarska Crna Gora, veoma slična onoj iz prve polovine prethodnih kvalifikacija. I takva Crna Gora može čak i do Brazila.
52 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 21:38h

Od specijalnih izvještača „Vijesti”

Kijev – Od Crne Gore do Brazila je skoro 10 hiljada kilometara vazdušne linije, ali nakon Kijeva put je skraćen makar za pola – kakvu je pobjedu zabilježila naša selekcija u Ukrajini, u kakvoj je sada poziciji, još boljoj nego u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Poput najjačih Ukrajinaca – braće Kličko – izabranici Branka Brnovića nokautirali su direktnog rivala u gostima i praktično ga otpisali iz trke za jedno od prva dva mjesta.

Dejan Damjanović je bio čovjek odluke, ali poslije dugo, dugo vremena konačno je Crna Gora odigrala pravi takmičarski meč, sa jasnim ciljem i planom kako da ga sprovede. Moglo je čak da bude i ubjedljivije, a čini se da je odbrana bila tako dobro postavljena da je domaćin mogao da igra i produžetke, a da ne izjednači.

U prvom dijelu, Ukrajina nije napadala u talasima i agresivnije od očekivanog, defanziva je bila dobro postavljena, ali je veliki problem bio – kako sačuvati loptu duže od pet sekundi. Nedostajao je Vučinić, njegov prijem, stabilnost sa loptom. Jovetić i Damjanović su više igrači tempa, koji traže gol i idu naprijed...

Mnogo pogrešnih dodavanja po terenu ravnom kao staklo, ali klizavom poput leda, viđeno je i sa jedne i sa druge strane, s tim da su crnogorski fudbaleri gubili loptu na sredini terena, a ukrajinski pred golom rivala, pokazavši, pri tom, da nisu igrači sa „šmekom“ i klasom.

Nekoliko interesantnih napada i prekida (neke im je poklonio sudija Kokulakis), dva pokušaja iz daljine, jedan neprecizan, a jedan u Božovića, i to bi bilo to od domaćina, uprkos posjedu koji bi se procentom (a ne stilom) mogao opisati „ala Barselona“.

Kako je vrijeme odmicalo, dominacija Ukrajine bila je sve veća, izgledalo je da dolazi do pada koncentracije i u zahtjevnoj odbrambenoj postavci Crne Gore, te da je transformacija iz odbrane u napad gotovo nemoguća.

A onda je uslijedio napad koji se čekao – Zverotić je presjekao loptu, tačno i brzo dodao Jovetiću, koji je lansirao Damjanovića, a napadač Seula zadržao prisebnost pred Pjatovim i postigao treći gol za nacionalni tim, prvi od Kipra, juna 2009.

Kako je samo gol presjekao Ukrajince, iako su imali 15 minuta pauze da se priberu... U prvoj trećini nastavka, Crna Gora je lagano kontrolisala utakmicu, pokrila svaki dio svoje polovine, često i sa svih 10 igrača iza lopte. Privremeni selektor Ukrajine Andrej Bal u posljednih pola sata promijenio je napadača za napadača (Zozulja umjesto Devića), ali je uveo i drugog krilnog igrača – Jarmolenka - umjesto beka Butka, čime je težište napada sa lijeve prebacio na desnu stranu.

Brnovićev odgovor bio je jačanje sredine terena – Vukčević je zamijenio Damjanovića i povećao gustinu u veznom redu. Malo po malo, nekako nestvarno su prolazili minuti, u prilično traljavim napadima Ukrajine i sve sigurnijom igrom Crne Gore.

Brojali smo minute do kraja, kada je stigla meč-lopta. Korner Drinčića, sjajan, u peterac, Selin je uhvatio Džudovića za dres i leđa, a Kukulakis pokazao na penal. Pjatov je pročitao Jovetića sa bijele tačke, a ukrajinski navijači u istom trenu sa tribina dali dodatni podstrek svojim igračima...

U fudbalu, ne tako rijetko, jedan potez promijeni sve, imao je domaćin 15 minuta da reaguje, ali tek u drugom minutu nadoknade i šansu da poravna, kada je Rotan sa peterca poslao loptu pored suprotne stative.

Ukrajina nije večeras bila moćna kao na Vembliju u septembru. A ni Brnović više nije „naivan“, kao protiv Češke, kada je počinjao samostalni trenerski posao i kada je mislio da vodi tim koji uvijek može da postigne gol više.

Ovo je bila takmičarska Crna Gora, veoma slična onoj iz prve polovine prethodnih kvalifikacija. I takva Crna Gora može čak i do Brazila.

Maljenkaja, no gordaja!

Fudbalska reprezentacija Crne Gore prilično je zvučno predstavljena u štampanim sportskim medijima u Kijevu uoči utakmice. Listovi "Sport ekspres" i "Komanda", dočaravajući čitaocima sinoćnjeg protivnika Ukrajine, nisu mogli da se načude čudu kako zemlja sa 650 hiljada stanovnika ima tako respektabilan fudbalski tim.

"To je kao da mi formiramo selekciju Harkova, Odese ili jednog dijela Kijeva", piše u tekstu.

"Maljenkaja, no gordaja" (mala, ali ponosna), naslov je teksta u listu "Komanda".

Istovremeno, Crna Gora je dočekana u Kijevu sa priličnim respekton od strane stručne javnosti. O tome najbolje govore prognoze tačnih rezultata koje su za "Komandu" dali treneri i nekadašnji fudbaleri.

"Biće 0:0", tipovao je nekadašnji trener Černomoreca Vitalij Ševčenko", dok je bivši igrač kijevskog Dinama Dergej Juran dao sličnu prognozu: "Plašim se da će se završiti 1:1".

Na pobjedu Ukrajine, ali tijesnu, tipovao je jedino Oleg Salenko, nekadašnji sovjetski reprezentativac, strijelac pet golova protiv Kameruna 1994. na Mundijalu u Americi: "Crna Gora je dobar tim, ali ćemo pobijediti 2:1".

I nije pogodio niko!

Ukrajina – Crna Gora 0:1

Kijev - Olimpijski stadion. Gledalaca: 50.597. Sudija: Mihael Kukulakis (Grčka). Strijelac: Damjanović u 45. minutu. Žuti kartoni: Peković, Zverotić, Drinčić, Božović, Savić, Vučinić (Crna Gora), Kučer, Husev (Ukrajina).

Ukrajina (4-4-2): Pjatov 6 – Butko 5 (Jarmolenko 5,5), Kučer 6, Mihalik 5,5, Selin 5,5 – Timoščuk 5,5, Rotan 5, Husev 5,5, Konopljanka 5,5 – Seleznjov 5 (Nazarenko), Dević 5 (Zozulja).

Crna Gora (4-4-1-1): Božović 7 – Savić 7,5, Baša 7,5, Džudović 7,5, Jovanović 7 – Zverotić 7 (Novaković), Drinčić 7, Peković 7, Volkov 7 – Jovetić 7 (Vučinić)– Damjanović 8 (Vukčević).

Galerija

Bonus video: