Tatarstanski Vembli u drevnom gradu

Predstavljamo stadione i gradove domaćine Mundijala - “Kazanj arenu” u Kazanju, jednom od najstarijih gradova u Rusiji, dizajnirala je ista firma arhitekata koja je dizajnirala i londonski “Vembli”
178 pregleda 0 komentar(a)
Kazanj, Foto: Fifa
Kazanj, Foto: Fifa
Ažurirano: 12.06.2018. 00:23h

Na samom istoku evropskog dijela Rusije rijeka Kazanjka se uliva u Volgu. Na tom mjestu je prije nešto više od milenijuma, 1005. godine, nastao Kazanj, prijestonica Tatarstana - jedan od najstarijih gradova današnje Ruske Federacije.

Zidine ovog drevnog grada podsjećaju na mnoga dramatična dešavanja, uključujući i istorijsku opsadu Ivana Groznog, koji je u 16. vijeku nasilno „oteo“ grad od muslimana i pripojio ga Carskoj Rusiji. Povratak u sadašnjost - zidine „Kazanj arene“, na kojoj će se igrati šest utakmica predstojećeg Mundijala, sadrže najveći ekran na otvorenom u Evropi, kao pravo ogledalo moderniteta.

VODENI LJILJAN PORED RIJEKE KAZANJKE

„Kazanj arenu“ dizajnirala je britanska arhitektonska firma „Populus“ - ista koja je dizajnirala i dva najljepša i najveća stadiona u Londonu, „Vembli“ i „Emirejts“, firma koja je dizajnirala dvoranu „Junajted centar“ u Čikagu, stadion „Soker siti“ u Johanesburgu, Olimpijski stadion u Sidneju...

U pitanju je prvi stadion u Rusiji koji je bio spreman za Mundijal - otvoren je 2013. godine za potrebe Ljetnje univerzijade, dvije godine kasnije bio je domaćin Svjetskog prvenstva u plivanju, a 2017. na njemu su se igrali i mečevi Kupa konfederacija.

„Kazanj arena“ ima jedinstven dizajn koji se savršeno uklapa u ubani krajolik grada - izdižući se iznad rijeke Kazanjke, stadion podsjeća na vodeni ljiljan.

Dom fudbalskog kluba Rubin (na otvaranju je 2013. gostovala moskovska Lokomotiva, završilo se 1:1) sadrži jedinstvenu krovnu konstrukciju koja je veća čak i od one na „Vembliju“-– ukupna težina iznosi 12 hiljada tona, a konzolu pridržava samo osam referentnih tačaka.

Jedinstvenost stadionu daju i nadzemni prelazi, dužine od oko 120 metara.

Jedan od najjednostavnijih i najpotpunijih objekata predstojećeg Mundijala ugostiće mečeve Francuska - Australija, Iran - Španija, Poljska - Kolubija i Južna Koreja - Njemačka, kao i dvije utakmice nokaut faze.

KULTURA MLADOSTI I MIKS RELIGIJA

Osim što je jedan od najstarih, današnji Kazanj je i jedan od naljepših gradova Rusiji.

Dom je milion i 200 hiljada stanovnika, od kojih su čak 180 hiljada studenti - u Kazanju se nalazi više od 30 ogranaka najvećih ruskih univerziteta.

Ova „kultura mladosti“ pruža Kazanju jaku progresivnost i energiju.

Glavni grad Tatarstana je i veoma raznovrstan - u njemu živi preko 100 različitih nacionalnosti. Jedinstvena kombinacija tolerancije, razumijevanja i mladalačkog optimizma napravili su od Kazanja moderan grad, magnet za turiste.

Posjetioci u Kazanju mogu da otkriju i fascinantnu tatarsku kulturu. Kao veliki centar muslimanske kultire Kazanj je i primjer kako različite etničke pripadnosti i religije mogu da žive zajedno i mirno kroz vjekove

Bonus video: