Ukrajinski rulet za Crnu Goru

Pritisak je i na njima i na nama, ali oni moraju da se iskupe za remi u Moldaviji, tražiće pobjedu od prvog minuta. To je detalj koji bismo trebali da iskoristimo - rekao je Jovetić
51 pregleda 19 komentar(a)
Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2012. 11:13h

Nije ruski rulet, jer će Crna Gora „preživjeti“ u Ukrajini, ostaće šansa kako god da se završi sudar u Kijevu, ali je večerašnja predstava na grandioznom Olimpijskom stadionu vrlo blizu staroj i opasnoj ruskoj igri sa revolverima.

Na ogromnom objektu koji je uoči Evropskog prvenstva za samo deset mjeseci od nekadašnjeg komunističkog simbola pretvoren u remek-djelo moderne arhitekture, crnogorski fudbaleri igraju meč koji bi mogao da odredi njihovu sudbinu u daljem toku kvalifikacija, stavi ih u poziciju potajnih favorita za 2. mjesto ili im dodijeli ulogu autsajdera.

Oni moraju, mi možemo

Kao uvod u meč, Crna Gora ima solidna iskustva sa velikim stadionima – od 0:0 na „Vembliju“, preko 2:2 na briselskom „Hejselu“, do 3:3 na areni „Ferenc Puškaš“ u Budimpešti. Da li će ova simbolika pomoći našim fudbalerima da na najvećem stadionu od svih, nekadašnjem „Centralnom“ i „Republičkom“ u Kijevu osvoje bod(ove) koji će ih privezati za vrh grupe uoči odlučujućih mečeva naredne godine, vidjeće se večeras u 21 po lokalnom, a sat ranije po crnogorskom vremenu.

Svjesni, naravno, da će ishod utakmice u Kijevu ipak zavisiti od njihovog izdanja na terenu, a ne od veličine stadiona, crnogorski reprezentativci sletjeli su juče oko podne u Kijev, gdje su ih na aerodromu „Borispil“ dočekale parole koje su mogle da ih dočekaju i prije pet mjeseci („dobrodošli u zemlju Evropskog prvenstva“).

- Pritisak je i na njima i na nama, ali oni moraju da se iskupe za remi u Moldaviji, tražiće pobjedu od prvog minuta. Moraće da nas napadnu od starta i to je detalj koji bismo trebali da iskoristimo - pričao je juče Stevan Jovetić, jedan od najjačih crnogorskih aduta.

Grupa H počela je remijima. Seriju je otvorila Crna Gora protiv Poljske u Podgorici, nastavili Englezi i Ukrajinci na „Vembliju“, a prihvatili čak i Moldavci. Jovetić i društvo večeras će pokušati da nastave taj trend i odlučujuće utakmice ostave za narednu godinu.

- Igramo mnogo bitnu utakmicu, ali za nas je svaka najbitnija. Čak i kada igramo protiv San Marina. Naravno, važnije je kada se sastanemo sa direktnim rivalom za visok plasman, kao što je slučaj ovoga puta. Ukrajina je jaka reprezentacija, i individualno i kolektivno, ali smo sigurni da imamo šansu - kaže Jovetić.

Šansa u napadu

Ukrajinci će napadati, a Crna Gora će imati prostora iz kontranapada, preko Vučinića i Jovetića, ali pod uslovom da se odbrani.

- Normalno je da se od Mirka i mene očekuje najviše u napadu. Imaćemo prostora, vjerujem da ćemo ga iskoristiti – kaže Jovetić, koji se pet dana oporavljao od lakše povrede koljena.

- Dobio sam neugodan udarac na posljednjem meču protiv Bolonje, ali prošlo je i spreman sam za utakmicu.

Nije bio „temperaturnog šoka“ po dolasku u Kijev jer je crnogorsku ekspediciju dočekala temperatura od oko 12 stepeni. Zna u glavnom gradu Ukrajine u oktobru da bude mnogo manje.

Bonus video: