Brnović: Oni su pod većim pritiskom od nas

"Da, pokušaćemo da igramo čvršće nego što smo igrali do sada, da zatvorimo prilaze našem golu. Vjerujem, ipak, da to neće poremetiti našu igru u napadu", rekao je Brnović.
87 pregleda 16 komentar(a)
Branko Brnović, Foto: Savo Prelević
Branko Brnović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2012. 09:20h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kijev - Previše je Crna Gora naučila lekcija u posljednje dvije godine da bi još jednom frontalno krenula u napad, i to u gostima, protiv jednog od favorita grupe.

"Sokoli" će u Kijevu pokušati da se suprostave Ukrajini čvrstim blokom na sredini tenera, odakle bi trebalo da se otvara prostor za polukontre i kontre, za Stevana Jovetića i Mirka Vučinića.

Čvršću igru u nekadašnjem fudbalskom centru Sovjetskog saveza najavio je sinoć selektor Crne Gore Branko Brnović, na konferenciji za novinare u gigantskoj pres sali gigantskog stadiona - baš kao što je i sve u Kijevu nadljudske veličine.

"Da, pokušaćemo da igramo čvršće nego što smo igrali do sada, da zatvorimo prilaze našem golu. Vjerujem, ipak, da to neće poremetiti našu igru u napadu, već da ćemo iz tog sistema doći u situaciju da uradimo nešto naprijed", rekao je Brnović.

Crnogorski fudbaleri odradili su sinoć jednočasovni trening na stadionu na kojem se Španija poigrala sa Italijom u finalu Evropskog prvenstva, a večeras bi mogao da počne rasplet u grupi H, iako je tek oktobar – sastaju se, naime, Ukrajina – Crna Gora i Poljska – Engleska, četiri pretendenta za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Iako ništa neće biti riješeno, sve će biti donekle jasnije nakon utakmica u Kijevu i Varšavi.

"Ne znam da li će večeras biti najavljen rasplet, teško je reći, zavisi od mnogo stvari. Bilo bi idealno za nas da pobijedimo Ukrajinu, a da Poljska i Engleska odigraju neriješeno, ali to su samo želje, vidjećemo kako će se stvari odvijati na terenu", rekao je Brnović, uz napomenu da je njegov tim navikao na "presudne i odlučujuće utakmice".

"Za nas je svaka utakmica mnogo bitna, mi imamo pritisak i kada igramo kući prijateljske utakmice. Ali, navikli smo na to i neće nas sputati. Došli smo ovdje da odigramo dobru utakmicu i da ostvarimo pobjedu", rekao je Brnović.

A na pitanje ko je pod većim pritiskom, Ukrajina ili Crna Gora, crnogorski selektor je odgovorio:

"Mislim da su oni, jer su izgubili dva boda protiv Moldavije, a sada igraju kod kuće i trebaju to da nadoknade. Gledali smo tu utakmicu i neće nas zavarati rezultat, Ukrajina je imala dosta šansi i trebalo je da pobijedi. Još prije početka kvalifikacija sam rekao da će neko u Moldaviji sigurno izgubiti bodove. To se desilo Ukrajini, nadam se da se neće desiti nama".

Ukrajinski novinari pitali su Brnovića da li je odsustvo Olega Blohina, još uvijek aktuelnog selektora, značajan faktor u večerašnjem meču.

"Prije svega želim Blohinu brz oporavak, u pitanju je veliko ime. Sve ostalo zavisiće od fudbalera - da li će igrati za njega, da li će eventualno biti opušteniji sa pomoćnim trenerom pored klupe".

Crna Gora je, na kraju, došla u Kijev da prekine jednu tradiciju koja datira daleko u prošlost – klubovi i reprezentacije iz nekadašnje Jugoslavije obično su „stradali“ u sudarima sa klubovima i reprezentacijama iz nekadašnjeg Sovjetskog saveza.

"Mislim da je ovo generacija koja mnoge stvari može da promijeni. Neće nam bit lako, ali sam mnogo puta izjavio da bezgranično vjerujem u ovu ekipu, koja ima i dobar kolektiv i dobre individualce", zaključio je Brnović.

Mirko ostao u hotelu

Svaki put je dilema – Mirko Vučinić je propustio sinoćnji trening zbog visoke temperature i stomačnog virusa.

"Vučinić je ostao u hotelu sa fiziotarapeutom da primi terapiju, trebalo bi da bude sve u redu", kazao je doktor reprezentacije Ilija Ašanin.

"Navikli smo na probleme", dodao je selektor Branko Brnović.

Fudbal i politika

Ukrajinski mediji informisani su i da su u nedjelju održani parlamentarni izbori u Crnoj Gori, pa je za Branka Brnovića doletjelo pitanje – da li su igrači prije dolaska u Kijev stigli da izraze svoju volju?

- Mi smo došli ovdje da igramo za bodove, nas politika ne zanima – odgovorio je Brnović.

U Ukrajini se, inače, mnogo toga vrti oko politike. U centru Kijeva protestanti svaki dan traže slobodu za Juliju Timoščenko, nekadašnju premijerku koja je 2011. osuđena na sedam godina robije zbog navodne zloupotrebe vlasti.

UKRAJINA – CRNA GORA

Kijev – Olimpijski stadion. Kapacitet: 70.050. Sudija: Mihael Kokulakis (Grčka). Početak u 20 časova (TV prenos).

Ukrajina (4-2-3-1): Pjatov – Gusev, Mihalik, Kučer, Sjelin – Rotan, Timoščuk – Jarmolenko, Garmaš (Nazarenko), Konopljanka – Zozulja.

Crna Gora (4-4-1-1): Božović – Savić, Džudović, Baša, Jovanović – Drinčić, Peković, Zverotić, Volkov – Jovetić – Vučinić.

Bonus video: