Peković: Imaćemo prostora u napadu

"Definitivno da je neriješen rezultat protiv Moldavije neuspjeh za Ukrajince. To može da bude prednost za nas, jer oni ne mogu sada da kalkulišu, moraju da krenu naprijed", kaže Peković
5 komentar(a)
Milorad Peković, Foto: Luka Zeković
Milorad Peković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.10.2012. 20:32h

Pripreme su završene, odbrojavanje počinje - crnogorski fudbaleri lete ujutro u Kijev, sjutra veče u 18 sati osjetiće na treningu travu grandioznog Olimpijskog stadiona, dva sata ranije nego što će u utorak (20) početi duel sa Ukrajinom, još jedan u nizu vrlo značajnih u kvalifikacijama za Svjetsko prvensvo u Brazilu.

Naravno, odigrala je Crna Gora u minule dvije godije previše velikih i istorijskih utakmica da bi se sudar u Ukrajini tretirao kao presudan ili odlučujući.

Ipak, ishod utakmice u Kijevu mogao bi u mnogome da usmjeri ambicije i odredi šanse tima Branka Brnovića u kvalifikacijama koje će svoju kulminaciju dostići tek u narednoj godini.

Sjećanje na oktobar 2010.

Vezista “sokola” Milorad Peković tako se na posljednjem treningu uoči polaska za Kijev prisjetio onoga što se dešavalo prije tačno dvije godine.

"Reklo bi se da nam ovaj termin odgovara, nadam se da ćemo i u Kijevu izvući povoljan rezultat kao što smo na “Vembliju“ oktobra 2010. godine", poručio je vezista Grojter Firta.

Crna Gora je tada dočekala Božić sa 10 bodova iz četiri utakmice, na vrhu grupe u kojoj je takođe bila Engleska. Je li realno da se nešto slično ponovi ovoga puta ili ne, tek nezaboravna jesen 2010. godine dugo će gledati kao na ideal.

Za sličan rezultat neophodno je da se u Kijevu ponovi Sofija - tamo je Crna Gora savladala Bugarsku i zabilježila jedinu “pravu” pobjedu u gostima do sada.

"Eventualnom pobjedom olakšali bismo sebi nastavak kvalifikacija, ali čeka nas teška utakmica. Znamo kakav je Ukrajina protivnik. Ima jak kolektiv, prednost domaćeg terena, ali pokušaćemo da nadigravamo i sačekamo svoju šansu da eventualno osvojimo tri boda", kaže Peković.

Jasno, Crna Gora bi bila prezadovoljna bodom. Toliko su Poljaci osvojili u Podgorici, Ukrajinci u Londonu, čak i Moldavci protiv Ukrajine u Kišinjevu.

"Englezi su najjači u našoj grupi, tu nema dileme. Naš cilj je da se sa Ukrajinom i Poljskom borimo za drugo mjesto. Odgledali smo mečeve Ukrajine protiv Engleske i Moldavije, mislim da smo se taktički dobro spremili za utakmicu, dosta smo pažnje posvetili tome".

Kiks u Moldaviji, tvrdi Peković, natjeraće Ukrajince da žešće krenu u napad.

"Definitivno da je neriješen rezultat protiv Moldavije neuspjeh za Ukrajince. To može da bude prednost za nas, jer oni ne mogu sada da kalkulišu, moraju da krenu naprijed. Imaćemo više prostora naprijed, a znamo kakve napadače imamo. Vjerujemo u svoj kvalitet" kaže Peković.

Vrijeme je za veliki rezultat

Upravo od “Vemblija” 2010, koji se toliko spominje, Crna Gora nije odigrala veliku utakmicu. Može li u Kijev da bude prelomna tačka?

"Nadam se da je vrijeme za veliki rezultat. Mi imamo cilj koji smo postavili na početku kvalifikacija, ali sada treba misliti samo na utakmicu u Ukrajini, koja je u ovom trenutku najbitnija", smatra Peković.

Posljednji dobar meč u gostima, ako se ne računa šestica u San Marinu, Crna Gora je odigrala u maju u Belgiji, doduše u prijateljskom meču. Rezultat 2:2 bio bi idealan u Ukrajini, ali te dvije utakmice ne mogu da se porede.

"Protiv Belgije smo odigrali dobar meč, ali je svaka utakmica priča za sebe, teška na svoj način. Ovo je drugačija i mnogo bitnija utakmice, jer su kvalifikacije, a ono je bio prijateljski meč".

Bonus video: