Hajduk pred stečajem!

U Hajduku je vrlo teško finansijsko stanje. Plate radnoj zajednici nijesu isplaćene već pet mjeseci, igračima se duguju dvije.
2 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2012. 13:52h

Prvi put u svojoj 100-godišnjoj istoriji, splitski Hajduk ide ka stečaju, javljaju hrvatski mediji!

Naime, na današnjoj sjednici, Skupština grada Splita nije dala garancije za kredit od 30 miliona kuna, kojim bi Hajduk koliko-toliko stao na noge, čime je ovaj slavni splitski klub gurnut ka stečaju.

"Hajduk će u stečaj", ponavljao je nevjerici predsjednik splitskog kluba Marin Brbić.

"Hajduk ima 89 miliona kuna obaveza, ovih 30 miliona kuna (oko 4 miliona eura) nije ono što će klub izvući, ali ako ne dobijemo taj novac, 1. novembra ćemo u stečaj, a nakon toga UEFA će nam ukinuti licencu za takmičenja", prenosi Večernji list način na koji se poslanicima gradske Skupštine obratio Brbić.

Zanimljivo, za davanje garancija za kredit splitskom velikanu bili su samo odbornici Hrvatske demokratske zajednice. Protiv su bili odbornici SDP-a, HNS-a, dok je HGS gradonačelnika Željka Keruma bio uzdržan.

U Hajduku je vrlo teško finansijsko stanje. Plate radnoj zajednici nijesu isplaćene već pet mjeseci, igračima se duguju dvije. Ako se igračima bude dugovala i treća plata, svi mogu da traže raskid ugovora, da budu slobodni “kao ptice”, a da Hajduk ostane bez ikakvog obeštećenja…

Predstavnici gradskih vlasti, međutim, bili su neumoljivi. Odgovorni za finansije u gradu su predočili upravi Hajduka da ne vjeruju da će klub moći da vraća ovaj kratkoročni kredit, a to bi stvorilo dodatne probleme u finansiranju grada.

"Grad neće otići u stečaj, ali bi mogao da ima finansijskih problema, zaposleni bi mogli da ostanu bez plata...", rekli su odgovorni za finansije.

Predsjednik Hajduka potom je očajnički probao da igra na kartu emocija:

"Ne kažem da Hajduk može da garantuje vraćanje kredita, ali imamo igrače koji vrijede. Ako hoćete da pomognete Hajduku, zaboravite na političku pripadnost. Ako hoćete da ga spasite - spasite ga! Ako nećete stvar je riješena", rekao je Brbić.

Vijest o odbijanju garancija gradske Skupštine naljutila je navijače Hajduka, popularnu “Torcidu”, koja je počela da se okuplja ispred zgrade gradske uprave, i pozvala sve ostale navijače da se pridruže u ovom prostestu…

Policija je u stanju pripravnosti, jer se mnogi pribojavaju eventualnih nereda.

Priča o stečaju Hajduka došla je nakon ideje o formiranju Regionalne lige. Ako uslove za takmičenje neka jedan od velikana bivše velike Jugoslavije, šta tek da rade ostali, manji klubovi. O tome nešto znaju i crnogorski klubovi…

Bonus video: