Damjanović: Želimo da vratimo brejk

"Igraćemo na pobjedu, jer bi tri boda u gostima protiv direktnih konkurenata značila mnogo, ali je glavni cilj da otkinemo bod”, kaže napadač Dejan Damjanović
90 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 10:21h

Crna Gora narednog utorka na Olimpijskom stadionu u Kijevu ima prvu priliku da vrati „brejk“, nakon dva izgubljena boda protiv Poljske prošlog mjeseca na startu kvalifikacija.

A pod vraćanjem brejka podrazumijeva se da Crna Gora uradi u Kijevu ono što je Poljska uradila u Podgorici – odigra neriješeno. U tom slučaju stvari u grupi bile bi na neki način vraćene u ravnotežu, a odluka odložena za narednu godinu.

Jasno, to je i cilj „hrabrih sokola“ uoči odlaska u Ukrajinu i okršaja sa selekcijom koja je čest učesnik velikih takmičenja. Obećavanje pobjede na Olimpijskom stadionu bilo bi prejako i preambiciozno, iako se kroz izjave fudbalera stidljivo provlači želja da se ponovi Bugarska.

Tamo je Crna Gora prije dvije godine zabilježila do sada jedinu pravu pobjedu u gostima kada su u pitanju takmičarski mečevi.

“Poljska je došla u Podgoricu i osvojila bod, sada i mi moramo da pokušamo da uradimo nešto na strani, da izvučemo bod. Igraćemo na pobjedu, jer bi tri boda u gostima protiv direktnih konkurenata značila mnogo, ali je glavni cilj da otkinemo bod. Pa ćemo vidjeti šta će se dešavati kada oni naredne godine dođu kod nas”, kaže napadač Dejan Damjanović.

I doskorašnji selektor Ukrajine Oleg Blohin nedavno je svrstao Crnu Goru u jednog od četiri kanidata za borbu za prvo mjesto u grupi. “Sokoli” putuju u Kijev sa željom da opravdaju reputaciju i da se za komplimente oduže - na terenu.

“Važna utakmica, ali nije samo ona. Imamo još jednu sa Poljskom, Ukrajinci će gostovati u Podgorici. To su najbitnije utakmice za nas, protiv konkurenata za drugo mjesto. Neću da spominjem Englesku, jer je ona kvalitetnija od ostalih i glavni je favorit za prvu poziciju u grupi”, dodaje Damjanović.

Ukrajinci su već odoljeli na „Vembliju“ (1:1) i pokazali koliko su ozbiljan tim.

“Nisam ih gledao u ovom ciklusu, osim što sam čitao u novinama da se Engleska provukla u Londonu. Mislim da su Englezi potcijenili Ukrajince, vjerovali su da će im biti lakše kada se oprostio Ševčenko, ali to je samo jedan igrač. Ukrajina je to zamalo uspjela da iskoristi. Mi ih nećemo potcijeniti, probaćemo da iskoristimo i njihov umor zbog igranja u petak sa Moldavijom. Bićemo svježiji i pokušaćemo da ih pritisnemo”.

Damjanović je, ipak, realan – Ukrajina je favorit protiv Crne Gore.

“Favoriti su, jer igraju kući, imaće veliku podršku sa tribina i sve će uraditi da iskoriste domaći teren. Najbitnije je da budemo koncentrisani, da budemo zdravi i da probamo da ih uhvatimo na to što će oni vjerovatno misliti da će im biti lakše što igraju kod kuće”.

Damjanović je prevalio dalek put iz Koreje da bi bio jedan od šest napadača koji će konkurisati za utakmicu. Na pitanje da li očekuje da igra, dao je interesantan odgovor:

“U klubu mi super ide, ali je u reprezentaciji drugačija situacija. Imamo nevjerovatan napad, šest igrača od kojih svi mogu da igraju. Vučinić i Jovetić su ekstra klasa, ali mislim da bi upravo neko od nas sa strane mogao da uradi nešto, jer će Ukrajinci po novinama stalno provlačiti Vučinića i Jovetića, koji su naša glavna snaga. Tako bi neko od nas iz drugog plana mogao da ih iznenadi”, ističe napadač Seula, koji će i pored dugačkog puta iz Koreje imati dosta vremena da se aklimatizuje.

“Najbitnije je da smo sedam dana zajedno, bez utakmice, da su skoro svi zdravi. Probaćemo da se dobro spremimo, da isprobamo neke taktičke varijante i ostvarimo dobar rezultat, osvojimo bod ili tri”, zakjučuje Damjanović.

Božović: Moramo da se stisnemo pozadi

Golman Videotona Mladen Božović poručio je uoči utakmice u Kijevu da Crna Gora treba da se koncentriše na odbranu i da je najvažnije da ne primi gol.

I potpuno je u pravu - na pet od šest posljednjih utakmica u kvalifikacijama, ne računajući San Marino, Crna Gora je primila po dva gola (Poljska, Češka, Švajcarska, Engleska, Vels), a posljednju pobjedu u takmičarskom meču prije San Marina (Švajcarska, 2010) ostvarila je kada nije primila gol.

“Po meni, trebalo bi da stanemo malo više nazad, da probamo da se odbranimo i da pokušamo iz kontranapada da ugrozimo njihov gol. Nadam se da će naša mreža ostati mirna, a da bi sa jednim golom naših napadača, ili igrača sredine terena, mogli da dođemo i do pobjede. Mada, bili bismo zadovoljni i sa bodom u Kijevu - kaže Božović, koji je demonstrirao zavidnu formu na gol-crti Videotona u posljednjih nekoliko mečeva.

Četiri boda u prva dva kola kvalifikacija su dobar učinak za Crnu Goru ukoliko se isti bilans ponovi i u naredna dva meča, smatra Božović.

“Mi ćemo pokušati da kao u prošlim kvalifikacijama nakon četiri meča dođemo do deset bodova. Iako bismo svi bili zadovoljni da se utakmica u Ukrajini ne izgubi i da odigramo neriješeno. Ukrajinci se kada igraju kod kuće smatraju za favorite na papiru, ali u fudbalu je sve moguće. Bate Borisov je iznenadio Bajern u Ligi šampiona, moja ekipa je iznenadila Sporting čak sa 3:0. Niko to nije očekivao, pa ni mi sami. Sve je moguće, pa i u reprezentativnom fudbalu”, dodaje Božović.

Jovetić trčkarao sa strane

Crnogorska reprezentacija od danas je napokon kompletna, pošto su se ekipi priključili Nikola Drinčić, Miodrag Džudović, Marko Baša i Mirko Vučinić.

I svi su trenirali punim kapacitetom, osim Stevana Jovetića, koji je trčkarao sa strane jer još osjeća posljedice udarca u koljeno koji je dobio na posljednjem meču Fiorentine protiv Bolonje.

Dva Vučinića na treningu

Dva Vučinića na treningu reprezentacije - Mirko, kapiten Crne Gore, i njegov stariji sin Aleksandar, koji će narednog mjeseca napuniti dvije godine. Aleksandar je uljepšao jutro na Starom aerodromu tako što je sa ocem uoči treninga šutirao loptu pred predstavnicima medija.

Treningu je prisustvovala i Mirkova supruga Stefanija.

Galerija

Bonus video: